Moisin (PNL): „Este inadmisibil ca statul să nu-și protejeze cetățenii”

O furtună a făcut ravagii în municipiul Cluj Napoca, iar alertarea a venit prea târziu

Deputatul PNL Radu Moisin s-a declarat extrem de nemulțumit de faptul că alertarea populației, prin Ro-Alert, a venit cu întârziere în cazul furtunii de duminică seară, care a făcut ravagii în municipiul Cluj Napoca, dar și în localitățile limitrofe.

„În anul 2021, este inadmisibil ca statul să nu-și protejeze cetățenii! Voi solicita, la prima oră, Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Mediului, să ne ofere explicația faptului că populația Municipiului Cluj-Napoca și a localităților învecinate nu a fost avertizată din timp despre furtuna devastatoare din această seară, pentru a se putea adăposti și a-și proteja familiile și bunurile! Autoritățile statului știau din timp de acest dezastru, anunțându-l în mod inutil după începerea sa, conform capturii foto!”, a scris deputatul de Cluj pe pagina da de Facebook.

„Mesajele prin Ro-Alert se transmit doar în cazul avertizărilor COD ROȘU, conform procedurii. Avertizarea emisă este categorisită COD PORTOCALIU”, a transmis ISU Cluj, citat de Ziua de Cluj. Așadar, pentru aceste manifestări meteo, pentru județul Cluj, nu au fost emise mesaje de avertizare prin sistemul Ro-Alert.

Primul bilanţ al dezastrului provocat de furtuna de duminică seară: străzi inundate, zeci de intervenţii pentru copaci căzuţi peste maşini, cabluri de electricitate rupte, acoperișul unui liceu a fost smuls, iar copacii au blocat inclusiv accesul la un spital.

Potrivit ISU Cluj „au fost dislocate pentru a înlăturarea arborilor sau elementelor de construcții căzute peste autoturisme, locuințe sau instalații de distribuție a utilităților, 11 echipaje cu mijloace specifice (30 pompieri) din cadrul ISU Cluj, șapte echipaje ale Serviciului Spații Verzi din cadrul primăriei municipiului Cluj-Napoca (28 de specialiști), opt echipaje din cadrul asociației CERT (20 de voluntari), precum și echipe specializate din cadrul furnizorilor de utilități.  Echipajele ISU Cluj au desfășurat peste 50 de intervenții, la care se adaugă cele ale Serviciului Spații Verzi și asociației CERT.

Pe parcursul nopții două echipaje SAJ au transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate două persoane care au suferit contuzii în urma căderilor elementelor de construcții. Acesta prezentau afecțiuni ușoare, la evaluarea primară”, au transmis reprezentanții ISU Cluj, potrivit Ziua de Cluj.

Precipitații istorice în vestul României

Articolul precedentCozmin Gușă îl vrea „legat” pe Florin Cîțu
Articolul următorVioleta Alexandru: „Ca să fii lider este să îţi placă oamenii”