Cîțu: „Este o situaţie dificilă, toată lumea trebuie să fie pregătită”

Ciclonul format în Marea Neagră face ravagii în România

Premierul Florin Cîțu le-a cerut prefecților, în timpul videoconferinței, să fie pregătiți pentru a interveni, în contextul ploilor abundente generate de trecerea ciclonului format în Marea Neagră și care a afectat județele din sud estul României. De asemenea, premierul a trandmis că personalul care se ocupă de aceste intervenții trebuie să fie în alertă.   

„Este o situaţie dificilă, toată lumea trebuie să fie pregătită, nu ştim exact şi vom afla ce se va întâmpla în perioada următoare, dar aş vrea să fim precauţi, să ne pregătim pentru cele mai dificile situaţii şi toată lumea rămâne în contact, nimeni nu pleacă nicăieri, nu ne luăm concediu, nu ne luăm liber zilele acestea, suntem toţi pregătiţi să intervenim în orice moment”, a precizat Cîţu, la o videoconferinţă online cu prefecţii, la care a participat ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Mediului, Tanczos Barna, precum şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Aproape 50 de localități din 18 județe au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore, anunță Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă într-un bilanț publicat sâmbătă dimineață. Două persoane au fost luate de ape, iar în județul Vrancea 12 muncitori au rămas blocați peste noapte într-un vagon remorcă, după ce apele au crescut brusc și i-au izolat. Echipele de intervenție au reluat sâmbătă dimineață operațiunile de salvare a lor, la această oră se încearcă preluarea acestora cu ajutorul tirolienelor, zona fiind greu accesibilă.

Cod portocaliu, până mâine seară

Potrivit ANM, a fost prelungit codul portocaliu până în această seară, în județele Bacău, Vrancea, Vaslui, Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea și în zona de munte a județelor Suceava, Neamț  și Argeș unde va ploua abundent. În județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea instabilitatea atmosferică va fi accentuată și vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, pe arii restrânse vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp.

Cod galben în vestul Transilvaniei şi al Munteniei, în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Banat şi zona de munte a Crişanei, când după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

De asemenea, ANM a transmis că din această seară până duminică la ora 23, va fi cod portocaliu în județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

În intervalul menționat în Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei şi nordul Olteniei şi local în Muntenia, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, fiind cod galben de precipitații. Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Galați, orașul de sub ape! Inundațiile au făcut ravagii în municipiu

Articolul precedentANAF scoate la vânzare un teren din curtea Schitului Sf. Treime din Constanța
Articolul următorSorin Cîmpeanu, de acord cu introducerea educației sexuale în școală