Până acum, nu mi-am pus problema impozitelor.
Știam că, la un moment dat, vor fi plătite de cel care are drum pe lângă unul dintre sediile cu pricina, vede că nu e coadă, și dă banii, în gașcă, pentru toată lumea.
Știam de ghișeul.ro, dar știam, la fel de bine, că uneori platforma are probleme, că mai dă rateuri, oricum nu era nimic atât de stringent încât să mă convingă să-mi fac cont la ei.
Până anul ăsta. Anul de grație 2021, al doilea an de pandemie, era noastră.
Cu ieșiri limitate, cu mască și grijă să nu stai prea mult sau prea aproape de lume, plata fizică a trecut pe planul doi. Numai gândul de a sta, chiar și 15 minute la coadă printre străini, îmi stârnea ipohondria.
Așa c-am intrat pe faimosul ghișeul.ro, platforma on-line, românească și modernă, pentru plata taxelor, impozitelor, amenzilor și ce alți bani mai ai de dat la stat. Cu gânduri mărețe de a plăti impozitele pentru toată lumea.
Plata impozitelor este aparent simplă. Aparent
Teoretic, treaba nu e complicată: îți faci cont la ei și liber la plată. Teoretic, pentru că, practic, e imposibil.
Pentru a te loga on-line, ai nevoie de datele de autentificare. Pe care le poți solicita on-line și, atenție, poți chiar să te duci la instituția publică la care ai obligații de plată, să soliciți informațiile respective. Puțin ilogic, ținând cont de faptul că vrei să faci plata on-line. Adică, dacă tot ajung acolo să-mi iau datele de acces, de ce n-aș face și plata? Mă rog, să spunem că se explică cumva, că ai avut nevoie la un moment dat să ajungi acolo, ți-ai luat datele de autentificare și apoi ai plătit, în continuare, doar on-line.
Partea cu adevărat ilogică de-abia acum urmează: nu poți face plăți și pentru altcineva. Ai nevoie de cont pentru fiecare persoană pentru care vrei să plătești, în baza CNP-ului fiecăruia.
Epopeea continuă, nivelul de lipsă de logică atinge cote maxime: nu doar că ai nevoie de CNP-ul persoanei cu pricina (ok, pot înțelege, oareșcum, și asta), dar ai nevoie de un card pe numele persoanei respective.
Altfel, nu poți face contul, nu poți face plata.
Dar asta nu e tot! După ce-ți faci contul (la care ai, repet, musai nevoie de card pe numele impricinatului), poți face plata cu oricare alt card. Ce?
Mai poți obține datele de autentificare și dacă trimiți mail către instituția la care vrei să faci plata, cu cerere scanată și copia de buletin a persoanei implicate.
Cum rămâne cu bunicii care nu au nici măcar un card?
Și-acum vin eu și întreb: dacă am doi bunici, la țară, să spunem, și fiecare dintre ei trebuie să plătească 2 impozite diferite. Nu au card, că-și primesc pensia de la poștaș, n-au telefoane cu cameră, pentru că-s bătrâni, deci n-au cum trimite poză cu buletinul, internetul e ceva vag și de neînțeles, nu am cum să ajung la ei, că stau departe și e pandemie, dar vreau să le plătesc impozitul. Cum fac?
De ce, dacă pot plăti cu orice card, nu pot plăti, din același cont, impozitele multiplelor persoane?
Chiar se gândește statul că o să stea cineva să plătească impozitele sau amenzile altcuiva, fără să știe ce face? Și, chiar dacă ăsta ar fi cazul, ce-i pasă Statului? Banii datorați intră în vistierie, indiferent de cine plătește. Și, sincer, chiar dacă ar avea bunicul card, n-o să stea el să-și plătească on-line impozitul. Tot la altcineva va apela, pentru a-l ajuta. Dar n-are card. Și, pentru că n-are, decât să se complice, o să stea la coadă.
Cozi interminabile, inclusiv la plata impozitelor on-line
Da, cozile alea de care râdem constant. Nu spun că unii dintre cei care îngroașă cozile n-o fac și pentru că le place sau pentru că refuză să ia în calcul alternativa. Dar mulți dintre ei sunt și depășiți de un sistem care, în loc să simplifice procedurile, se agață de reguli ilogice.
Pe lângă cei care stau la coadă din plăcere, vor sta și cei care nu au găsit o altă soluție, pentru că statul s-a gândit să fie mai catolic decât Papa, și să nu te lase să plătești on-line și pentru alții.
Facem cumpărături on-line, ne vedem și ne auzim on-line, facem mai mult decât ne-am fi imaginat vreodată, tot on-line. Dar nu putem plăti impozitele bunicilor, vecinilor, cunoștințelor, pentru că cineva a venit cu o idee care, în loc să te ajute, îți pune bețe în roate. Tipic românesc, nu-i așa?