Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că o nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, de peste 43.000 de doze, va ajunge în ţară vineri. De asemenea, tot vineri, autoritățile vor decide ce vor face cu lotul ABV2856 de la AstraZeneca, care a fost carantinat în urmă cu o săptămână.
„43.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge în 19 martie a.c., la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră”, a transmis CNCAV.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. De altfel, pe 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.
CNCAV decide soarta lotului „problemă” de la AstraZeneca
Serul produs de AstraZeneca „este un vaccin sigur. Beneficiile depășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, dar nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”, a declarat șefa EMA, Emer Cooke.
În ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat în 11 martie, ca măsură de precauție extremă, „CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de mâine asupra acestei hotărâri”, au transmis, joi seara, reprezentanții CNCAV.
Totodată, CNCAV consideră că vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), „cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”.
Mai mult, CNCAV încurajează „monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii în sănătate”.
AstraZeneca, mai multe beneficii decât riscuri, spune Agenția Europeană a Medicamentului