Daniel Fenechiu, lider al senatorilor PNL, a comentat astăzi situația ministrului de Interne în contextul în care Lucian Bode este acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat și, de ceva timp, i se cere demisia.
Fenechiu a răspuns la această „provocare” la RFI.ro, deși de când a izbucnit întreg scandalul liberalii, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, ba chiar și președintele Klaus Iohannis sunt într-un soi de „silentio stampa”.
Daniel Fenechiu a explicat, potrivit sursei citate, că „PNL a fost un partid întotdeauna așezat, a fost început de an, sunt lucruri care se discută și eu vă asigur că va fi luată cea mai corectă și cea mai elegantă decizie în PNL. Deci n-am dubii în legătură cu povestea asta, dar este cât se poate de normal ca lucrurile să fie văzute la rece, să fie analizate toate perspectivele și atunci lucrurile vor merge în normalitate și veți vedea că PNL este un partid care nu doar clamează integritatea, ci o și respectă”.
Potrivit senatorului PNL, există ceva dubii nu neapărat asupra tezei de doctorat a lui Bode, ci, mai ales, în ceea ce privește ultimul verdict emis de comisia de specialitate a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Astfel, Fenechiu a explicat că universitatea a venit cu păreri suprapuse, complet diferite.
„Domnul Bode este într-o situație extrem de interesantă. Și-a dat doctoratul la șase ani după scandalul Ponta, lucrarea sa a fost verificată în 2018 de softuri și de CNATDCU și de UBB, s-a considerat că e OK, nu e nici o problemă. În octombrie 2022, Universitatea emite un punct de vedere în care spune că sunt suprapuneri de 2,95%, dar nu există clar, nu există intenția de fraudă, pentru ca peste două luni să vină cu un alt punct de vedere al aceleiași comisii, în care să spună că doctoratul este o lucrare profund viciată.
Păi, în contextul în care în 2018 ea a fost verificată și n-a fost nici o problemă, în 2022 se spune negru pe alb că nu există indicii de fraudă, iar la două luni vin și spun că e profund viciată, eu cred că și domnul Bode are suspiciunea legală să se adreseze instanței de judecată, să stabilească când a avut dreptate mediul academic.
Când aceeași comisie își schimbă punctul de vedere în două luni și jumătate, o comisie formată din universitari, din academicieni, permiteți-mi să am îndoieli. Nu îl apăr pe domnul Bode, nu sunt în situația în care să am o sarcină de partid, dar eu ca cetățean, ca avocat, ca om de lege, care nu sunt profesor universitar și n-am un doctorat, am o îndoială în legătură cu imparțialitatea unei comisii care-și schimbă părerea atât de repede.
Și atunci justiția urmează să se pronunțe. Dacă Bode a călcat pe bec, va răspunde. Dacă comisia dispune altceva, e în regulă”, a explicat Daniel Fenechiu.