Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi un tarif de 980 de lei pe gigacalorie pentru Compania Municipală Termoenergetica București, a declarat fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, la Antena 3.
„Astăzi, deci nu acum ceva timp, ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru producţie, transport, distribuţie a energiei termice. Acest tarif reprezintă tariful Elcen, care ţine de Ministerul Energiei, plus tariful Termoenergetica, ce ţine de Primărie, şi în continuare va fi aprobat de Consiliul General. Dar atenţie, că este foarte grav: tariful total ajunge la aproape 1.000 de lei pe gigacalorie, adică 980 de lei – ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi, lucruri foarte grave. Până acum era 490 de lei costul pe gigacalorie. Încă o dată: 980 de lei, crescut de la 490 de lei. Populaţia plătea 163 de lei. Azi, când vorbim, există subvenţia lăsată de pe timpul meu, deci doar 163 de lei”, a afirmat Gabriela Firea, la Antena 3.
Gabriela Firea, actualmente ministru al Familiei, a apreciat că noul preţ al gigacaloriei se va regăsi pe prima factură a bucureştenilor, dacă tariful va fi aprobat în această lună de Consiliul General al Primăriei Bucureşti.
„(Noul tarif aprobat, n.r.) va trece în Consiliul General, unde dumnealor au majoritate, noi nu putem să-i oprim, pentru că au majoritate. Dacă luna aceasta, la prima şedinţă ordinară, se votează tariful aprobat de ANRE, deci dublu faţă de suma care era, adică 980 de lei, aproape 1.000 de lei, inclusiv TVA, (noul tarif, n.r.) intră în vigoare la următoarea factură”, a menţionat Gabriela Firea.
Potrivit unui comunicat al ANRE, din luna octombrie 2021, privind aprobarea preţurilor energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice şi a bonusului pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, creșterea este de până la 96,29%, în cazul agentului termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad, de la 158 lei/MWh la 310 lei/MWh. La nivelul Capitalei creșterea este de 86,58%, de la 176,55 lei/MWh la 329,41 lei/MWh ((echivalent 0,86 Gcal). Acesta nu este, însă, preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic.
Edilul general al Capitalei, Nicușor Dan afirma, la acel moment, că municipalitatea plătește două treimi din prețul final, în timp ce bucureștenii achită o treime din factura la căldură și apa caldă.