Pretenții în Baroul Constanța: un avocat musulman cere interzicerea colindelor

Avocatul consideră că nu poate fi constrâns să asculte muzică religioasă creștină

Nuri Chespedin, un avocat musulman din Constanța, revoltat pe tradițiile din preajma sărbătorilor de iarnă, a cerut, în instanță, interzicerea colindelor în clădirea baroului.

Acesta consideră că nu poate fi constrâns să asculte muzică religioasă creștină și a decis să-și facă dreptate, deși se află, moral vorbind, în minoritate.

Deși peste unele colinde s-a suprapus, în timp, și elementul creștin, Baroul din Constanța a venit cu justificări, precizând că în clădire au fost difuzate doar colinde în engleză.

De asemenea, Baroul a considerat apelul ca nefondat, Instanța respingând, în cele din urmă, cererea avocatului musulman.

Nuri Chespedin este avocat în Medgidia și a solicitat printr-o ordonanță prezidențială încetarea difuzării muzicii religioase în perioada sărbătorilor creștine în incinta clădirii baroului. Și pentru că un proces nu poate fi dus pe bugetul personal, avocatul a obligat Baroul și la plata cheltuielilor de judecată, scrie Replica de Constanța.

Solicitarea a fost făcută în luna decembrie, judecătorii au respins cererea în primă instanță, dar avocatul musulman a considerat respingerea ca pe un act incorect și a decis să facă recurs. Recursul a avut loc în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2020, la Tribunalul Constanța.

Avocatul privește colindele ca pe o încercare de convertire

Deși colindele au, de cele mai multe ori, o funcție ritualică, se axează pe urări și pe atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri și urări, avocatul a invocat tema religioasă și convingerile personale.

Nimeni nu poate fi constrâns să adopte ori să adere la o credință religioasă, contrar convingerilor sale”, a argumentat avocatul.

Colindele sunt o obișnuință pe perioada sărbătorilor, iar în Baroul Constanța au fost ascultate colinde în limba engleză și nu au avut ca scop încreștinarea sau convertirea. Cu toate acestea, Nuri Chespedin le numește muzică religioasă, declarând că în clădirea baroului vin mai multe persoane care ”ascultând muzica religioasă creștină își închipuie că au intrat în biserică”.

Invocând diferența dintre religii și un iminent pericol al convertirii prin colinde, avocatul a menționat că musulmanii nu au pus pe pereți înscrisuri din Coran și se întreabă de ce creștinii le impun muzica lor bisericească.

În cadrul procesului, bărbatul revoltat a mai insistat și pe intimitatea credinței ca fiind una personală, care ”nu se trâmbițează”, ”nu se face larmă cu toba”.

Decizia Tribunalului Constanța este definitivă

În urmarea recursului, Tribunalul Constanța a respins definitiv solicitarea, invocând excepția lipsei de interes și a solicitat respingerea apelului ca nefondat.

Explicația: în clădire au fost difuzate doar colinde în engleză, așa cum se găsesc în orice centru comercial, specifice Crăciunului, dar fără încărcătură religioasă.

Foto

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMazăre scapă de pușcărie. Curtea de Apel Constanța îl achită definitiv pentru abuz în serviciu
Articolul următorNicușor Dan despre temperatura de 19 grade din casele bucureștenilor
Jurnalist full-time / Pesimist part-time