Nicușor Dan despre temperatura de 19 grade din casele bucureștenilor

Frigul din ultimele zile nu este cauza principală, ci rețeaua „ciur”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a făcut câteva precizări pe o rețea de socializare, după ce la Digi 24 declarase că „sunt țări europene în care asta e o normalitate, să ai 19 grade. În România, lumea s-a obișnuit undeva la 22 de grade”. Declarația lui Dan a venit în contextul în care în ultima vreme, aproape o cincime dintre blocurile din Capitală primește căldura sub parametri.

Pentru că au început să apară interpretări la o replică pe care am dat-o în seara asta la Digi24, vreau să precizez. Am spus că sunt țări în care temperatura de 19 grade în casă este normală, dar nu am spus că e normal să ai 19 grade în casă, la București. Un sistem de încălzire normal e un sistem în care fiecare are în casă ce temperatură vrea și plătește proporțional. Toate acțiunile mele din aceste două luni și jumătate de mandat au urmărit ca, pe termen mediu și lung, să avem un astfel de sistem

Nicușor Dan pe Facebook.

În opinia lui Nicușor Dan, ceea ce se întâmplă acum în București „este consecința unor ani în care nu s-a făcut nimic, nu s-au alocat bani și, mai ales, nu s-au făcut investiții în schimbarea rețelei”, a precizat la Digi 24.

Avariile din rețea nu depind de vreme

Edilul a explicat că, din cauza temperaturilor scăzute de afară, a fost redusă temperatura și presiunea din sistemul de termoficare, pentru a evita avariile. „O avarie nu depinde de temperatura de afară. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât riscul de a avea o avarie e mai mare pe o rețea care este ciur. Dacă ai o avarie, o să ai 10-15 blocuri care nu o să aibă apă caldă o zi, două. Într-o zi foarte friguroasă, nu-ți permiți acest risc și atunci mai bine dai mai puțin ca să nu ai riscul să produci o avarie”, a mai spus Nicușor Dan.

Soluția pe care au găsit-o cei de la Termoenergetica a fost de a reduce parametri, pentru a nu suprasolicita rețeaua. „Am avut două alternative: să dăm la foarte mulți 22 de grade, cu riscul să apară o avarie și unii să aibă 10 grade sau să dăm unei părți din București 19 grade. Tot ce putem face e să nu suprasolicităm rețeaua, să sperăm că nu o să crape, iar dacă va crăpa, suntem pregătiți să intervenim cât de repede pentru a remedia. Asta e tot ce putem să facem”, a adăugat edilul.

Valul de frig care s-a abătut asupra Europei a făcut ca și sistemele energetice să fie suprasolicitate, astfel că operatorul rețelei energetice din Franța a emis un avertisment cu privire la nivelul ridicat al cererii și a făcut un apel către „consumatori să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalaţia de încălzire”.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPretenții în Baroul Constanța: un avocat musulman cere interzicerea colindelor
Articolul următorOrban nu pleacă din fruntea PNL și asigură că liberalii îl vor avea președinte cel puțin până la Congres