Reuters

Guvernul francez a anunţat, vineri, o înăsprire a condiţiilor de acces la certificatul sanitar pentru a face faţă variantei Omicron, „care va deveni dominantă la începutul anului 2022”, transmite AFP, citat de Agerpres.

Anunţul a fost făcut la finalul unui consiliu de apărare sanitară care s-a întrunit pentru a lua în considerare noi măsuri în faţa celui de-al cincilea val de Covid şi a variantei extrem de contagioase Omicron. Această variantă, a cărei viteză de răspândire este „fulgerătoare în jurul nostru în Europa”, „se va răspândi foarte repede până la punctul de a deveni dominantă de la începutul anului 2022”  în Franţa, a anunţat premierul Jean Castex.

Astfel, certificatul sanitar se va transforma, de la începutul anului viitor, în certificat de vaccinare. Mai mult, acesta va putea fi obținut numai după ce a fost realizată schema completă de vaccinare, fiind elimată astfel posibilitate obținerii acestui certificat sanitar în baza unui test negativ.

Reamintim că certificatul sanitar este folosit în Franța, încă din luna august, în restaurante, marile centre comerciale, locurile de divertisment sau muzee. „Intră. Scaneză. Profită. Simplu ca «Bună Ziua»” este mesajul cu care francezii și nu numai sunt întâmpinați la intrarea în aceste spații.

Această măsură va face obiectul unui proiect de lege ce va fi prezentat la începutul lunii ianuarie în parlament, text în care va fi menţionată şi intenţia de „înăsprire a condiţiilor de control şi a sancţiunilor împotriva certificatelor false”, a subliniat Jean Castex.

„Nu este admisibil ca refuzul a câtorva milioane de francezi de a fi vaccinaţi să pună în pericol viaţa unei ţări întregi şi să afecteze viaţa de zi cu zi a unei mari majorităţi de francezi care au respectat regulile de la începutul acestei crize”, a mai precizat premierul francez.

De la începutul pandemiei, în Franța au fost confirmate 8.518.840 de cazuri de infectare (locul 3 în Europa), în acest moment fiind active 930.440 de cazuri, din care 2.901 pacienți sunt în stare critică. Totodată, 121.333 dintre pacienții diagnosticați au decedat din cauza Covid, ocupând locul 4 în această clasificare.

Rețea ce falsifica certificate sanitare, destructurată în Franța

Dorința de a avea certificat sanitar fără vaccinare propriu-zisă îi determină pe tot mai mulți să apeleze la metode alternative, indiferent de ce țară vorbim.

 Astfel, o rețea care a permis crearea a peste 5.000 de certificate sanitare false, cu un prejudiciu în jur de 2 milioane de euro a fost destructurată la Metz (Franța), scrie AFP.

Un cuplu a fost arestat la începutul lunii decembrie, conform unei surse apropiate de dosar. Ancheta, condusă de parchetul din Paris, continuă cercetările în special pentru a identifica alţi membri ai reţelei.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, falsificatorii au reuşit să recupereze elementele de identificare ale unor farmacişti şi să genereze certificate sanitare în numele acestor profesionişti din domeniul sănătăţii. În total, este vorba de 5.000 – 10.000 de documente false, pentru un profit estimat la două milioane de euro.

Franța interzice călătoriile neesențiale ale persoanelor care vin din Marea Britanie

Articolul precedentDacian Cioloș acuză o „răzbunare politică” în urma alocării de bani din Fondul de Rezervă
Articolul următorCFR amenință cu grevă: ”Salariile sunt la limita subzistenţei”