Vouchere de vacanță

Daniel Cadariu, ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a anunțat că de voucherele de vacanță pot beneficia și angajații din mediul privat, iar valoarea maximă a acestora poate ajunge la 13.800 de lei, adică echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe ţară.

„Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, se arată într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Ministerului Turismului precizează că printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță una dintre cele mai importante vizează deductibilitatea fiscală, care este de 100% în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal, dar și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Mai mult, emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice.

O precizare importantă în privința tuturor voucherelor de vacanță, atât din mediul public, cât și cel primat, este că în următorii patru ani, 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.

Altfel, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat că începând de la 1 ianuarie, tichetele cadou se vor putea acorda doar propriilor angajați. „Acordarea de către terți a tichetelor cadou se interzice”, a declarat Câciu, precizând că în urma acestei clarificări a legislației privind de tichetele cadou „să nu mai avem situații apărute în urma controalelor ANAF, și să punem povară nejustificată asupra unor antreprenori”.

De altfel, tichetele cadou acordate de firme angajaților nu vor mai fi scutite de plata contribuțiilor cu excepția celor oferite de Paște, Crăciun, 8 martie și 1 iunie, potrivit OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și a Legii contabilității nr. 82/1991.

Budăi vrea în continuare vouchere de vacanță pentru bugetari

Articolul precedentCFR amenință cu grevă: ”Salariile sunt la limita subzistenţei”
Articolul următorPrimarii din Hunedoara au început să „plângă” la TV. Cazul Orăștie: „Vom avea de plătit cam un milion de euro către operatorul de salubritate”