Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea
Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea

Ministrul Familiei a participat Conferința Națională cu tema ”Prevenirea abuzului și violenței asupra copilului, reflectată în planul de politici public”.

Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului de senatoarea Gabi Crețu, vicepreședintele Federației Internaționale a Comunităților Educative din România. 

Menirea ministerului Familiei este să sprijine, în permanență, familia, tinerii și copiii din România

Pentru prima dată în România, politicile pentru familie, tineret și copii sunt un tot unitar. Menirea ministerului pe care-l conduc de aproape un an este sprijinirea familiei, tinerilor și a copiilor în toate aspectele vieții. Avem proiecte clare pentru creșterii natalității și susținerea familiilor din România”, a transmis Gabriela Firea într-un text publicat astăzi, 18 noiembrie, pe contul de Facebook.

Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea

Ministrul a abordat politicile publice pentru copiii din România, explicând că a lucrat, împreună cu toți colegii din minister, și ANPDCA, cu scopul de a stabili măsuri pentru prezent, dar, mai ales, pentru viitor.

Gabriela Firea a dat ca exemplu Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie.

Este vorba despre un proiect asumat în PNRR, care va ajunge, cât de curând, în Guvernul României. Ministrul a anunțat că va fi înființat Observatorul Național al Copilului, prin implicarea membrilor comunităților locale pe a identifica toți copiii aflați în situații de risc.

Prin urmare, în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă care va identifica situațiile dificile.

Gabriela Firea a lansat apelul de proiecte pentru rețeaua celor 150 de centre de zi, finanțată cu 50 de milioane de euro prin PNRR

Autoritățile locale au la dispoziție două luni pentru a depune proiectele. Pentru unii copii, un astfel de centru poate face diferența. Știm cu toții că mulți copii abandonează școala sau ajung în grija statului din lipsa posibilităților financiare reduse ale familiilor. Acum, în 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști”, a adăugat ministrul.

De asemenea, ministerul Familiei lucrează și la Garanția pentru Copii, instituită la nivel european.

Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea

Ministrul Familiei: ”Banii vor veni țintit pentru acces la servicii medicale, sociale, educaționale și orice e nevoie pentru e preveni separarea copiilor de familie”

Fostul edil al Municipiului București a explicat că, la începutul lunii octombrie, Planul de Acțiune privind implementarea Garanției pentru Copii a fost trimis, spre consultare, Comisiei Europene.

În cursul săptămânii viitoare, Planul de Acțiune urmează să fie pus în discuție în cadrul unei întâlniri de validare.

La aceste acțiuni vor lua parte reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției  și promovării drepturilor copilului și ai societății civile.

Am prezentat și un proiect important pentru femeile din România, multe dintre ele mame care vor un viitor mai bun pentru copiii lor. Am depus la Parlament, împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD Marcel Ciolacu, un proiect de lege pentru introducerea cotelor de gen în România. Astfel, asigurăm 30% locuri pentru femei în consiliile de administrație ale companiilor de stat și pe listele electorale de la alegerile locale. Sunt destule exemple de femei de succes în România, deci doamnele pot sprijini bărbații în multe domenii”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea

La dezbaterile din cadrul Conferinței Naționale au participat mai mulți oficiali

Gabriela Firea a anunțat că la dezbateri au fost prezenți Bogdan Simion, președintele CES și FONPC, Adrian Bulgaru, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adela Crăciun, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, deputatul Simona Bucura Oprescu, președintele comisiei de administrație publică din Camera Deputaților, senatorul Lucica Muntean, membru al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, și, nu în ultimul rând, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna din județul Constanța.

Articolul precedentO asociație pentru protecția mediului are nevoie de voluntari pentru plantarea a 25.000 de puieți
Articolul următorMiliardarii produc de 1 milion de ori mai multă poluare față de oamenii cu venituri medii
Jurnalist full-time / Pesimist part-time