Sursa foto: g4media.ro

Joi, 18 noiembrie, liberalii se vor întâlni de la ora 14.00 într-o ședință online de urgență după ce negocierile cu Partidul Social Democrat (PSD) s-au blocat. Florin Cîțu nu vrea să renunțe la funcția de prim-ministru, iar pesediștii susțin că lor le revine dreptul de a numi premierul.

Dan Vîlceanu a fost cel care a convocat o ședință între liberali, un apropiat colaborator al lui Florin Cîțu. Mai mult, liderul Partidului Național Liberal (PNL) a anunțat miercuri seara că a acceptat flexibilizarea mandatului, astfel încât orice membru PNL poate să fie premier. „Decizia de aseară este premier prin rotație din PNL, deci orice membru PNL. Mai flexibil de atât nu se poate. Numele nu contează”, a declarat Cîțu, la sediul PNL.

Funcția de prim-ministru, dorită de ambele partide

Liderul liberalilor a explicat clar că blocajul în negocierile cu PSD e din cauza faptului că ambele formațiuni politice au pretenția de a desemna premierul din prima etapă a guvernării.

Întrucât cele două partide au reușit să negocieze programul de guvernare, liderul PSD a anunțat că până săptămâna viitoare se va forma noul guvern. „Toți președinții care reprezintă această coaliție sunt de acord că trebuie să avem un guvern. Ca să avem un premier, el trebuie să fie desemnat”, a spus Marcel Ciolacu. De asemenea, el a declarat că social-democrații au deja un candidat pentru funcția de premier, în persoana sa. Cu toate acestea, decizia finală va fi luată după un alt rând de negocieri cu cei din PNL.

Chiar dacă PSD a votat pe Marcel Ciolacu drept nominalizarea partidului pentru funcția de prim-ministru, liberalii nu ar fi de acord cu o astfel de propunere. Ei au votat susținerea variantei rotative la șefia guvernului, dar și că  primul premier să fie dat de PNL.

Președintele României va chema formațiunile politice la consultări doar după ce partidele vor veni cu o singură propunere de premier. Potrivit Digi24, Iohannis și-ar dori ca Nicolae Ciucă să fie numit de „triada” PNL-PSD-UDMR. Chiar dacă PSD ar fi de acord cu Nicolae Ciucă premier, liderul PNL evită prin toate mijoacele  nominalizarea sa.

Ciolacu: „Săptămâna viitoare, România va avea un guvern al României”

Articolul precedentTánczos Barna, despre „rabla pentru electrocasnice”: „Se vor coborî clasele energetice”
Articolul următorMitropolitul Moldovei a vizitat pacienţii cu COVID în stare gravă
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.