În discursul tradițional adresat miercuri seara Corpului Diplomatic, Majestatea Sa Margareta a adus o serie de critici în ceea ce priveşte disputele existente pe scena politică din ţară, interminabile, de altfel.
Custodele Coroanei Române trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa de seriozitate, explicând faptul că jocurile politice duc doar la neîncredere şi nesiguranţă.
De asemenea, a atras atenţia că imaginea României este ştirbită, în condiţiile în care petrecem luni de zile fără un guvern, iar miniștrii vin și pleacă lunar.
MS Margareta intervine în criza politică din România: ‘Nu ne putem aştepta ca partenerii noştri să ne ia în serios dacă avem luni de zile fără un Guvern’
Majestatea Sa Margareta a făcut apel la responsabilitate națională, pledând pentru „un dialog naţional amplu” cu privire la „obstacole constituţionale”, care împiedică sistemul politic din România să funcţioneze „corect”.
“Ştiu, desigur, că luptele politice sunt esenţa democraţiei. De asemenea, ştiu că este uşor pentru cineva ca mine să facă apel la unitate naţională. Dar, în seara aceasta, aş vrea să fac un alt apel: unul la responsabilitate naţională. Nu ne putem aştepta ca partenerii noştri apropiaţi să ne ia în serios dacă petrecem luni de zile fără un Guvern şi dacă miniştrii vin şi pleacă lunar. Nu ne putem aştepta ca alegătorii să respingă politicienii populişti dacă politicienii existenţi nu le oferă nimic. Sectorul nostru privat este vibrant, talentat şi competent”, a afirmat în discursul rostit la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului de la Palatul Regal.
În plus, Custodele Coroanei Române a ţinut să adauge că nu ne putem aştepta să revenim la o creştere economică puternică – de care are mare nevoie naţiunea noastră – dacă singurul lucru pe care politicienii şi oficialii noştri îl fac este să se certe pe portofoliile Cabinetului.
Custodele îndeamnă la responsabilitate pentru a trage învățămintele necesare pentru depășirea acelor obstacole din urma pandemiei
MS Margareta consideră că, în urma pandemiei de COVID 19, „există învăţăminte pe care ar trebui să le tragem la fiecare nivel: avem semne de întrebare legate de eficienţa administraţiei centrale şi locale, de starea serviciilor noastre de sănătate şi de investiţiile pe care le facem, precum şi de capacitatea instituţiilor de stat de a combate valul de teorii ale conspiraţiei sau zvonuri rău-intenţionate, care contribuie la ritmul relativ lent al programului nostru de vaccinare”.