Florin Cîțu (captură video)

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, joi, că singurul scenariu în negocierile pe care le are cu PSD şi UDMR este ca primul premier al rotației ce se va încheia în 30 mai 2023 să fie dat de către PNL, fapt care ar însemna printre altele să nu aibă portofoliul Finanțelor. „Este singurul scenariu – premierul de la PNL”, a spus Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Cât privește decizia liberalilor de a începe rotația cu premier de la PNL, Florin Cîțu susține că acesta este motivul negocierilor de astăzi, dar mai ales cele de mâine, când va avea loc o nouă întâlnire, a doua după propunerea lui Nicolae Ciucă.

„Eu aşa cred, că altfel nu am mai discuta. Astăzi avem o propunere din partea PNL, o propunere de premier prin care noi credem că am deblocat aceste negocieri. Eu zic că este o mare victorie să avem în această coaliţie”, a declarat Cîțu, care admis că PNL este partidul mic din această coaliție. „Partidul mai mic să aibă premierul. Este o victorie pentru PNL”.

Totodată, Cîţu a fost întrebat cu privire la faptul că negocierile cu USR s-au oprit deoarece el era propunerea de premier, pe care de altfel aceștia nu o doreau sub nicio formă, iar în negocierile cu PSD şi UDMR s-a renunţat la ea, e drept, că destul de greu, dar mai ales târziu. „Aceasta a fost decizia partidului şi mergem cu decizia partidului”, a afirmat liderul liberalilor.

De asemenea, președintele PNL a spus răspicat, deși declarațiile sale din ultimele zile au fost contradictorii, că a propus de două ori să se renunţe la mandatul pe care PNL l-a avut în negocierile cu PSD, acela potrivit căruia preşedintele PNL să fie propunerea de premier.

„Eu am propus să se renunţe de două ori la acest mandat. E a doua oară când îl propun tot eu pe domnul Nicolae Ciucă pentru a debloca aceste negocieri. (…) Nu am spus că nu-l voi supune (n.r. la vot). Am spus că atunci când vom avea o propunere, o vom supune la vot”, a mai spus Cîţu.

Atât Marcel Ciolacu, propunea PSD-ului pentru funcția de premier, cât și Nicolae Ciucă, propunerea liberalilor pentru șefia Executivului, susțin că săptămâna viitoare vom avea Guvern, termenul limită pe care l-au anunțat fiind cel de 25 noiembrie.  

Cîțu a flexibilizat mandatul PNL, foarte mult

Articolul precedentCiolacu dă asigurări că vom avea guvern peste o săptămână
Articolul următorSchimbări la Protecția Consumatorilor: șeful instituției a fost eliberat din funcție