Ciolacu dă asigurări că vom avea guvern peste o săptămână

Partidul care va da premierul nu va avea Finanțele, iar șefia de la Palatul Victoria va fi până pe 30 mai 2023

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, că săptămâna viitoare România va avea un guvern cu drepturi depline, după ce blocajul legat de numele premierului pare că a fost depășit. De altfel, propunerea de premier din partea liberalilor a fost făcută, astăzi, în persoana lui Nicolae Ciucă, iar ce mai este de negociat în această privință este cine va începe „rotativa”: PNL sau PSD.

„Sunt două propuneri de prim-ministru, una a PSD, una a PNL. Am încercat să creionăm cele două propuneri și structura Guvernului, ţinând cont de cineva avea, prin rotaţie, primul prim-ministrul. Nu am ajuns la o discuție să vedem cine are premierul. Dacă noi insistăm, cum e corect, dacă nu avem prim-ministrul, Ministerul de Finanţe să fie la PSD şi cei de la PNL la fel de corect au insistat dacă nu au prim ministru să aibă Ministerul de Finanţe. Am avut o discuție pe pachetul social. Părerea celor de la PNL e să nu creștem nicio taxă”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Totodată, de comun acord s-a stabilit ca data limită până la care să fie construit „un guvern funcţional şi o coaliţie”, de care „să fie toată lumea mulţumită ca şi echilibru guvernamental”,  așa cum susține Ciolacu este 25 noiembrie. Mai mult, acesta a menționat că negocierile vor continua vineri, de la ora 12.00.

De partea cealaltă, propunerea de premier din partea PNL Prima rotație a premierului, până în 30 mai 2023

Cum guvernarea va fi una „rotativă”, în premieră pentru România, primul ministru care va deschide „calea” va sta în funcție până la finalul lunii mai 2023. Mai mult, ambele părți au convenit că partidul care dă premierul să nu aibă portofoliul Finanțelor.

„Există o decizie comună, că primul-ministru se va face din rotație. Încercăm să mergem cu un acord politic și să spunem clar cum se va face rotația, aceasta va fi până peste un an și jumătate (n.r. 30 mai 2023)”, a explicat Ciolacu, care a mai precizat  că era de datoria social democraților să îl informeze pe Nicolae Ciucă, prezent la negocieri, cu stadiul acestora. În același timp, Cioacu speră ca negocierile ce vor fi reluate vineri, la prânz, să meargă în linie dreaptă, iar programul de guvernare să fie finalizat.

Nicolae Ciucă, propunerea de premier din partea PNL

Articolul precedentCîmpeanu a anunțat prezența fizică în școală, „decuplată” de gradul de vaccinare al profesorilor
Articolul următorFlorin Cîțu admite că PNL este un partid „mai mic”