Florin Cîțu (captură video)

Președintele PNL Florin Cîțu a susținut, miercuri seară, că partidul și-a flexibilizat mandatul foarte mult, astfel încât orice membru PNL poate să fie premier. Orice membru, dar nu și persoana sa, în opinia social democraților, care resping vehement această variantă, motivând că este imposibil ca Florin Cîțu să fie din nou premier după ce a fost demis prin moțiune de cenzură.

Mai mult, declarațiile pe care le-a oferit Cîțu sunt contradictorii. Concret, acesta susține că în urma votului din ședința BEx de marți orice membru PNL poate să fie premier, însă a făcut referire și la rezoluția Consiliului Național, care prevede ca președintele partidului este numele de premier.

„Mai avem puțin din programul de guvernare, sunt sigur că vom găsi o soluție. Orice membru PNL poate fi (n.r. – premier), mai flexibil de atât nu se poate. Am colegi din partid care ar vrea să facem o listă de colegi PNL să mergem la PSD să îi întrebăm «Voi pe cine alegeți»? Decizia de aseară este premier prin rotație din PNL, deci orice membru PNL. Mai flexibil de atât nu se poate. Numele nu contează”, a declarat Cîțu, la sediul PNL.

Iar contradicția a venit imediat. „În acest moment, avem o decizie, o rezoluţie a Consiliului Naţional care spune foarte clar preşedintele partidului este numele de premier”,  a mai spus Cîțu, subliniind că PNL nu pune condiţii celor de la PSD, așa cum se întâmplă dinspre aceștia. „Nu m-aţi auzit mine sau PNL să spună că domnul Ciolacu nu poate să fie premier”, asta deși social democrații și-au susținut respingerea variantei cu Cîțu premier după ce acesta a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată chiar de PSD.

După ce pe surse s-a vehiculat numele ministrului interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, ca o propunere pentru funcția de premier din partea PNL, Florin Cîțu a infirmat această variantă, precizând ce propunere le oferise liderilor PSD și UDMR. „l-am propus domnului Ciolacu pe domnul Rafila, dar nu a fost de acord”, a răspuns preşedintele PNL.

Totodată, Cîțu a precizat că PSD a venit cu decizia în unanimitate votată în CPN, potrivit căreia vrea PSD să dea primul premier al „rotativei”. „PSD spune aşa – noi vrem să avem prima propunere. E irelevant cine e numele la PNL, dacă PNL are decizie să fie prima propunere. Dacă PSD vine public şi spune – noi vrem pe «X» de la PNL, atunci vedem ce putem face”, a mai spus Florin Cîţu.

Altfel, Klaus Iohannis va convoca pentru consultări conducerile celor trei partide ale alianței abia în momentul în care acestea vor ajunge la un numitor comun privind numele premierului viitorului guvern.

Ciolacu: „Săptămâna viitoare, România va avea un guvern al României”

Articolul precedentCiolacu: „Săptămâna viitoare, România va avea un guvern al României”
Articolul următorAna Loredana Predescu atrage atenția cu privire la vaccinarea copiilor