Sursa: Comisia Europeana

Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă din anul 2019, se va afla astăzi la București, unde va discuta pe teme de actualitate, legate de problemele cauzate de Covid și, evident, rata mică de vaccinare din țara noastră.

Breton, fost Ministru al Economiei, Finanțelor și Industriei din Franța între 2005 și 2007, se va întâlni cu toate figurile marcante ale PNL, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, discuțiile ce urmează a avea loc fiind prezentate ca fiind între „specialiști”.

Cu toate acestea, România nu îi poate pune la dispoziție în acest moment comisarului european decât miniștrii interimari, dată fiind situația din țara noastră. Prima întâlnire nu va avea loc cu Iohannis sau cu șeful interimar al Guvernului, Florin Cîțu, ci cu Cseke Attila, interimarul de la Ministerul Sănătății, de la ora 9.00.

De altfel, potrivit comunicatului de presă oficial, pe agenda vizitei comisarului nici nu este menționată vreo întâlnire cu premierul Cîțu. După ce va afla ce știe Cseke Atitila despre sănătatea românilor, comisarul european se va întâlni cu Nicolae Ciucă, un alt interimar, de la Ministerul Apărării, iar ulterior, între ora 12.00 și 12.20 Thierry Breton va desfășura o conferință de presă, alături de secretarul de stat Raed Arafa și coordonatorul campaniei de vaccinare din România, lt.-col. Valeriu Gheorghiță.

Conform regulilor deja stabilite, jurnaliștii care vor să participe la conferința de presă trebuie să prezinte Certificatul digital al UE privind COVID, însă evenimentul va fi transmis și în direct, pe pagina de Facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Este important pentru mine să vin personal la București pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetățenilor români -de toate vârstele și categoriile sociale – în pericol. Acest risc reprezintă totodată și o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu.

Europa a furnizat vaccinuri sigure și eficiente în timp record – România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenței la vaccinare și a opri răspândirea virusului. Trebuie încurajat efortul din partea tuturor părților interesate – Guvern, profesioniști din domeniul sănătății, ONG-uri și cetățeni – aștept cu interes aceste întâlniri productive”, a declarat comisarul Thierry Breton înainte de vizită.

De menționat că abia după conferința de presă comisarul european se vede și cu președintele Iohannis, după care, între 14.00 și 15.00 este anunțată o întâlnire cu Comisiile Parlamentare reunite ale Industriei, Afacerilor Europene și Sănătate.

Articolul precedentAna Loredana Predescu atrage atenția cu privire la vaccinarea copiilor
Articolul următorMinisterul Sănătății nu are bani pentru salarii în decembrie