În cadrul unei emisiuni de la postul de radio Europa FM, expertul în politici de sănătate Vlad Mixich a făcut o analiză pe sistemul de împărțire a vaccinului anticovid din Marea Britanie.

Acest sistem este axat pe vârste și grupuri vulnerabile, pare bine structurat și organizat, dar, dacă este să ne raportăm la România, Mixich crede că birocrația va complica orice organizare.

În România sunt încă prioritizate listele, cozile și așteptarea. Și, de ce nu, titlul.

Un simplu exemplu: Ministerul Sănătății a cerut ministerelor să alcătuiască liste cu personalul care dorește să se vaccineze. Desigur, opinia publică s-a sesizat, insistând pe faptul că nu e normal să fie prioritizate ministerele sau ”securitatea națională”. Securitatea națională înglobează militari, servicii secrete, poliție, comunicații speciale. Prioritate? Desigur.

Vaccin COVID. Vlad Mixich: “Nu există nici un argument să nu vaccinezi un om de peste 80 de ani, dar să dai unui funcționar de la Ministerul Dezvoltării”

Cu toate acestea, președintele Iohannis a încercat să calmeze spiritele, și a afirmat faptul că strategia va fi prezentată începând cu săptămâna viitoare, dar a adus în discuție atât grupele de risc, cât și sectorul de ”siguranță națională”.

Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente.

Revenind la UK: într-o primă etapă vor fi vaccinați oamenii peste 80, apoi cei peste 70. Cu alte cuvinte, procesul va debuta cu vaccinarea personalului din centrele pentru vârstnici, chiar înaintea medicilor, care vin imediat după în listă. Următorul pas va fi vaccinul anticovid administrat persoanelor peste 80 de ani, urmând cei peste 70 de ani.

 Cu alte cuvinte, România nu va urma un exemplu simplu, axându-se, în continuare, pe listele la ministere.

Nu există nici un argument să nu vaccinezi un om de peste 80 de ani, dar să dai unui funcționar de la Ministerul Dezvoltării. Nu ai argumente științifice sau de altă natură să faci așa ceva.

Vlad Mixich a mai adăugat că raportările de până acum ale diverselor vaccinuri sunt încurajatoare, ”dar e ca și cum la un meci de fotbal ai 1-0 pe parcurs, să așteptăm toate datele, atunci vom vedea ce putem sărbători”.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentBirchall vrea, de urgență, o reformă a CCR
Articolul următorEmy Dansatoarea, de la dansuri din buric, la DSP
Jurnalist full-time / Pesimist part-time