Adrian Năstase nu crede în „criza energiei”

Fostul lider PSD este de părere că nimic nu justifică, în acest moment, creșterea exagerată a prețurilor la energia electrică

Foto: Știrile PRO TV

Într-o nouă postare pe blogul personal, fostul premier social democrat, Adrian Năstase, aduce la „masa de discuții” o nouă ipoteză privind criza energiei, din România. „La noi, de fapt, nu este nici o criza a energiei”, scrie acesta, adăugând că „cei cu care am mai vorbit in ultima vreme, imi spun că pur si simplu suntem furati. Au mimat aceasta „LIBERALIZARE” a pietei si apoi ‘INTERCONECTAREA ” cu pietele Europene. Ce nu se spune insa este faptul ca in afara de posibilitatea de a vedea preturile de pe alte piete, nu ai posibilitatea sa cumperi de pe alte piete. Iti trebuie contracte de transport cu tarile pe care le tranzitezi, contracte de Crossborder cu Transelectrica, rezervare de capacitate – ori toate aste nu se fac batand din palme, costa niste bani , iar colac peste pupaza, Statul Roman, prin Transelectrica a micsorat capacitatea de transborder cu 50%”.

Adrian Năstase: „Ce să faci? Atunci de unde să iei curent?”

Adrian Năstase menționează, de asemenea, că pe piața de contracte forward nu s-ar putea scoate mai mult de 15-20 MWH/zi, în condițiile în care țara noastră ar consuma circa 180.000 MWH/ZI, „iar in piata SPOT se vand minium 90.000-120.000 MWH/zi. De unde de altundeva sa iei energie? Cea mai mare problema pare a fi că nu se vede Padurea de praful care ni s-a aruncat in ochi cu „contextul european”. Ce treaba are Romania cu „contextul european” cand are cel mai bun mix de energie?”, se întreabă Năstase.

Statul Roman, care este actionarul majoritar la peste 70% din capacitatea de productie a energiei electrice, ce face ? Lasa reprezentantii sai – coafeze, sportivi, etc – in consiliile de administratie si le spune sa nu faca nimic. Cel mai usor pentru stoparea acestei crize ar fi interventia Consiliului de administratie al fiecarei intreprinderi si limitarea pretului la 200% profit. Ganditi-va ca la Hidro avem pret de cost de 80 lei/MWH si la Nuclear 100 lei/MWH. Le-ar ajunge 400-500 lei/MWH ? Evident că da. Ceea ce se propune, cu plafonarea preturilor, nu se poate face numai pentru populatie pentru că, automat, cei care au cumparat energie mai scumpa, vor renunta la toti consumatorii casnici, care vor trece in FUI. Dar intreprinderile ce vor face? Se vor inchide, pentru ca nu vor mai fi competitive pe piata. Asta va duce la somaj, cheltuieli, lipsa de venituri la buget , etc. Prin „plafonarea preturilor” vor fi loviti doar Furnizorii pentru că numai ei vor fi obligati sa aplice preturile plafonate, nu si Producatorii. Si atunci ce s-a rezolvat daca eu trebuie sa va facturez cu pretul plafonat dar nu am de unde sa cumpar cu acel pret ? Aici este o problema foarte serioasă.

Adrian Năstase, pe blog.

Fostul lider PSD a amintit că, în cursul serii trecute, Electrica a anunțat că are intenția de a cumpăra mai multe parcuri fotovoltaice .„Dar cum sa cumperi 35 MWHp cu 35 milioane euro cand costul unui mWHp, instalat nou, este acum de maximum 600.000 Euro? Se pare că firmele respective sunt germane. Eu cred că parlamentul ar trebui să organizeze audieri publice cu responsabilii – români si străini – din sectorul energetic si să ia măsuri transante, sesizând organe de anchetă penală si subliniind responsabilitatea CSAT si serviciilor de informatii. Nu cred că o tară intreagă poate să accepte să fim tratati ca niste fraieri doar pentru ca premierul interimar să mai peticească putin bugetul din taxele suplimentare venite prin cresterea preturilor la energie pentru români”, a mai scris Adrian Nastase pe blogul personal.

Citește și: Alegerile anticipate, văzute prin ochii liberalilor

Articolul precedentNicolae Bitea, acuzat de DNA de dare de mită, a demisionat
Articolul următorFacebook angajează 10.000 de specialiști din Europa
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.