Termoficarea Colterm, aflată în subordinea primăriei, a intrat în insolvență. Primarul Dominic Fritz a făcut anunțul luni, relatează g4media.
Edilul a precizat că intrarea în insolvență a societății de termoficare reprezintă singura variantă. „Colterm a încercat numeroase variante, negocieri cu diverşi creditori, dar în contextul actual, atât pentru CA cât şi pentru administraţia locală, reorganizarea companiei prin procedura de insolvenţă este singura variantă şi este necesară”, a spus Fritz.
Totodată, primarul Timișoarei e de părere că prin protecția insolvenței, sistemul de termoficare din oraș va avea un viitor și va „putea asigura furnizarea apei calde nu doar în această iarnă, ci şi pe termen lung”.
Colterm are datorii de 320 de milioane de lei
Prin intrarea în insolvență, datoriile de 320 de milioane de lei vor fi blocate la nivelul actual, reprezentând astfel un mijloc de salvare al societății. „Totodată, nu mai cresc penalităţile de întârziere şi se suspendă toate încercările de executare silită, de recuperare de creanţe demarate împotriva Colterm pentru datoriile istorice”, a adăugat Dominic Fritz.
Creșterea prețului la gaze și electricitate reprezită o problemă masivă la nivel național, iar Fritz a cerut să se găsească o soluție deoarece românii nu vor putea face față să plătească facturile. Edilul a mai explicat că prețul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră. Totodată, Fritz a mai precizat că s-au început restructurările activităților Colterm și a organizat un concurs pentru selecţia membrilor Consiliului de Administraţie asistat de un expert independent.
„Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul oraşului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanţă pentru un sistem local de termoficare viabil economic şi ecologic. Problema este că preţul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice şi nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăţi”, a spus primarul Dominic Fritz în acea perioadă.
Majorarea prețurilor la energie este cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar situația nu urmează să se schimbe până la sfârșitul anului. Altfel spus, consumatorii vor plăti facturi mai mari cu încălzirea la iarnă. De asemenea, majorarea prețurilor contribuie la creșterea inflației, iar apropierea sezonului de iarnă va agrava lucrurile.
Dominic Fritz face un apel pentru adoptarea unei soluții în ce privește creșterea prețului la gaze