Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu a anunțat, luni, că după votul din Senat privind compensarea facturilor la energie electrică și gaz că prețul acestora va rămâne la nivelul celor de anul trecut. Mai mult, că a fost ridicat pragul consumului de energie electrică ce va fi supus compensării, de la 200 la 300 de kWh, plus 10% marjă de toleranță, ca urmare a unui amendament depus în Parlament. Astfel, că singura grijă a consumatorilor, pentru lunile următoare este aceea de a-și monitoriza consumurile.
„Vești bune pentru milioane români! Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă. Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile. Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță”, a scris Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.
În privința facturii la gaze naturale, potrivit ministrului demis, volumul ce va fi compensat a rămas la fel ca cel din OUG adoptată la începutul lunii octombrie. „La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi”, a mai scris Popescu, precizând cum funcționează mecanismul de compensare. „Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a concluzionat Popescu. Mai mult, compensarea facturii la gaze naturale va fi de 30%, cu 5 procente mai mult față de cel anunțat inițial.
Potrivit lui Virgil Popescu, compensarea vine în sprijinul a 5,2 milioane de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane de români şi de 2,2 milioane de gospodării conectate la reţeaua de gaze, aproximativ peste 65 la sută din totalul populaţiei.