Strada Sforii
Strada Sforii. Sursa foto: ghidlocal.ro

Cea mai îngustă stradă din România, strada Sforii din Brașov ar putea fi închisă în timpul nopții, pentru montarea grilajelor antivandalizare, demersul fiind făcut de către Fundaţia Monumentelor Istorice Braşov, potrivit g4media.ro.

Potrivit reprezentanților organizației, reabilitarea străzii ar costa municipalitatea aproape 600.000 de lei

Fundaţia Monumentelor Istorice Braşov se ocupă de protejarea şi conservarea patrimoniului Braşovului, realizand documentaţia tehnică pentru reabilitarea străzii Sforii, aspecte care ţin de curăţenie, reparaţii, zugrăvit.

Strada Sforii este a treia cea mai îngustă stradă din Europa, după Spreuerhofstraße din Reutlingen din Germania, trecută în Cartea Recordurilor Guinness, și strada Parlamentului din Exeter, Anglia. Autoritățile au amenajat acum câțiva ani un perimetru pe strada Sforii, unde trecătorii puteau lăsa mesaje.

Strada Sforii era cunoscută încă din Evul Mediu drept un loc de întâlnire a îndrăgostiţilor din Braşov

Mulţi tineri scriu mesajele de dragoste chiar pe zidurile străzii, desenând sau scriind chiar mesaje obscene, pe toată strada și nu doar în zona special amenajată. Potrivit legii, proprietarii clădirilor trebuie să întreţină aceste ziduri, iar, dacă nu o fac, pot fi amendaţi sau pot plăti impozite de până la cinci ori mai mari.

„Strada Sforii a devenit un ghetou urban şi vinovaţi sunt, în primul rând, turiştii, care simt nevoia să scrie tot felul de lucruri pe pereţi. Aceasta este o agresiune la adresa proprietăţii private”, spune Kristina Creoşteanu, directorul executiv al Fundaţiei Monumentelor Istorice, din subordinea Primăriei Braşov.

„Pe timpul nopții este zgomot foarte mare produs de trecători pe stradă. De la simpli pietoni, vizitatori, la tineri cu trotinete și au trecut chiar și persoane cu motociclete. Spre stradă dau ferestre, în spatele cărora trăiesc oameni. Avem vecini care pleacă dimineața la 04.00 pentru că lucrează la cantina de ajutor social. Avem familii cu bebeluși. E foarte greu să te odihnești”, susține Kristina Creoşteanu, directorul executiv al Fundaţiei Monumentelor Istorice.

Strada Sforii este o stradă pietonală din Centrul istoric al Brașovului (Cetatea), care face legătura între străzile Cerbului și Poarta Șchei

Existența străzii este atestată în documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Lățimea Străzii Sforii variază între 1,11 și 1,35 m, ceea ce îi conferă titlul de cea mai îngustă stradă a municipiului Brașov. Strada Sforii, cu o lungime de 80 metri, reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval.[2] Strada delimita la origine spațiul dintre două „decurii”, care semnifică grupuri de câte zece case, specifice sistemului urbanistic medieval implementat în interiorul cetății. Legenda străzii spune că aceasta era unul dintre locurile preferate ale îndragosțitilor din perioada medievală.

O femeie din Brașov a luat 10.000 de euro pentru o partidă de sex

Articolul precedentChimcomplex Borzești oprește temporar producția din cauza scumpirii energiei electrice
Articolul următor18 august: Ziua pompierilor bucureșteni