Uniunea Europeană nu îi recunoaște pe talibani ca autoritate legitimă în Afganistan, însă cere un dialog cu aceștia

Josep Borrell, liderul diplomației europene, a recunoscut că talibanii au fost subestimați, iar garda a fost lăsată destul de jos

Foto: preluare Digi24

Uniunea Europeană își dorește o discuție urgentă cu talibanii care au pus stăpânire totală pe Afganistan. Cu toatea astea, Uniunea refuză să îi recunoască pe aceștia drept autoritate legitimă în țară. Declarațiile au fost oferite de Josep Borrell, liderul diplomației europene, informează Agerpres.

Uniunea Europeană se teme de o catastrofă umanitară

„Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie” în Afganistan, a declarat Josep Borrell, într-o recentă conferință de presă.

Mai mult, diplomatul a mai spus că eventualul dialog ar trebui să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan.

De menționat că între talibani și Al-Qaida există, în continuare, o relație puternică de colaborare, astfel că, în acest context, Uniunea Europeană se declară îngrijorată de posibilele urmări.

În plus, Josep Borrell a ținut să dea asigurări că, în acest caz, nu se vorbește despre o recunoaştere oficială a talibanilor, ci despre a păstra contactul cu aceștia. „Dacă vreau ca 400 de persoane, afgani care lucrează pentru UE şi familiile lor, să poată ajunge la aeroport pentru a fi evacuaţi, atunci trebuie să vorbesc cu autorităţile talibanilor”, a mai spus el, mărturisind că victoria talibanilor a fost posibilă și din pricina subestimării capacității militare a acestora.

Citește și: Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, promite că femeile vor continua să aibă drepturi… dacă respectă regulile

Articolul precedentPonta, enervat: ”USR PLUS nu-i poate salva pe oamenii din Kabul cu postări pe Facebook”
Articolul următorIohannis i-a dat „binecuvântarea” lui Vîlceanu
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.