Sursa: Facebook

Rudel Obreja, fost boxer român și președinte al Federației Române de Box, actualmente condamnat definitiv la 5 ani închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, transmite din spatele gratiilor un mesaj, cu câteva zile înainte ca instanța să judece o cerere de întrerupere a executării pedepsei.

Din ce explică fostul boxer pe Facebook, cererea adresată instanței de judecată este pe motive medicale, dat fiind că a descoperit că este bolnav de cancer, boală pentru care are nevoie de tratament.

Președinte al Federației Române de Box până în noiembrie 2012, Rudel Obreja a fost reținut și arestat în dosarul „Gala Bute” în anul 2015, în dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. De altfel, acesta a fost trimis în judecată atât ca președinte al FRB, cât și ca reprezentant al SC Europlus Computers SRL.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuțiile avute cu Rudel Obreja, ulterior solicitându-le subordonaților din Ministerul Dezvoltării, pe care îl conducea, să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

În perioada octombrie 2011 – august 2012, Obreja Rudel a realizat demersuri pentru a obține înscrisuri emise de societățile tip fantomă SC Biovros SRL și SC Egeo Pro Market SRL care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate și consultanță, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea SC Europlus Computers SRL.

În acest mod, s-a urmărit diminuarea obligațiile de plată la buget în contul taxei pe valoare adăugată încasate și a profitului obținut în urma Galei Bute și a tranzacțiilor fictive încheiate cu Termogaz Company și a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 737.507 lei.

Sumele obținute prin tranzacțiile încheiate cu Biovros SRL au fost retrase în numerar de persoanele care controlau în fapt firmele fantomă în vara anului 2012 și au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora.

(…) inculpata Udrea Elena Gabriela și-a exercitat atribuțiile în mod nelegal și a determinat alți funcționari din cadrul ministerului să își încalce atribuțiile, cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la o gală de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului și creând un folos necuvenit pentru inculpatul Obreja Rudel.

Inculpatul Ariton Ion, în calitate de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizării galei de box menționate și a determinat reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege. (…)

Pe parcursul urmăririi penale a rezultat că cea mai importantă contribuție la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului aparține inculpatei Udrea Elena Gabriela, care a luat decizia organizării galei în urma unor discuții informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanțării evenimentului, a cerut în mod repetat funcționarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja Rudel pentru a identifica soluții pentru încheierea contractului și a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achizițiilor publice. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment comercial ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv. (…)

Din probele administrate a rezultat că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenției ministrului, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat. Totodată, suma are natura unui folos nejustificat obținut de Obreja Rudel, în condițiile în care sponsorizarea evenimentului era interzisă de lege.

Fondurile obținute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, în condițiile în care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea SC Europlus Computers SRL, de unde au fost transferate în patrimoniul administratorului Obreja Rudel”, detalia DNA în 2015.

Acum, mesajul transmis de Rudel Obreja are de fapt o altă direcție, fiind un soi de îndemn către cadrele medicale de a urgenta eliberarea unor acte necesare a fi depuse în dosar:

Dragii mei prieteni,
Țin să vă mulțumesc din inimă tuturor celor care v-ați mobilizat exemplar în susținerea cauzei mele, a VIEȚII MELE, a DREPTULUI de a TRĂI, alături de soție, de copiii mei, de voi toți. Am nevoie de tratament în condiții UMANE, de grija medicilor și a familiei mele, extrem de importante în contextul actual și iată de ce:
– stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte;
– sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi și noapte
– nu am telefon, doar 5 vizite PE LUNĂ ale soției, deci nu am capacitatea de mișcare pentru a începe tratament sau operație chirurgicală.
Cer să mi se recunoască DREPTUL conferit de Lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate!

VREAU SĂ TRĂIESC! Dar pentru asta am nevoie de Proceduri…

Rog respectuos Comisia de specialitate din cadrul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici, să se constituie în timp util pentru întocmirea și prezentarea Raportului de Expertiză Medico-Legal la Tribunalul Ilfov, astfel încât Instanța de Judecată să se poată pronunța la termenul deja stabilit pentru data de 20.7.2022.

Orice amânare din cauza lipsei acestui Raport de Expertiză al INML îmi complică șansele! Actele aflate la Dosarul medical, întocmite de cele două Spitale sunt CLARE, este nevoie doar de confirmarea lor de către INML.

Am cancer cu metastaze. CRUNT! Cu VOIA LUI DUMNEZEU, am șanse să mă pot trata/ opera. Repet, orice întârziere le diminuează!

Chiar dacă am avut parte de două condamnări NELEGALE, de încălcarea Legilor și a Constituției României pentru a fi trimis la închisoare, nu m-am sustras niciodată, n-o voi face nici de aici înainte. După cum vedeți, apelez la Respectarea Legii, în această Țară… OPTIMIST… CURABIL… măcar de CANCER!”.

Articolul precedent Probleme eterne în sistemul de sănătate din România: Mii de asistenți medicali pleacă anual să lucreze în străinătate, atrași de salariile mai mari și de condițiile de muncă 
Articolul următorBomboanele Skittles sunt toxice și deosebit de dăunătoare pentru organism