Elena Udrea, condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute!

Decizia e definitivă.

Elena Udrea a fost condamnată la închisoare cu executare, șase ani în dosarul Gala Bute. Decizia e definitivă. Instanța a respins constestația în anulare și a menținut sentința de 6 ani închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o condamnase în 2018 pe Elena Udrea la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Elena Udrea se afla atunci în Costa Rica, unde a solicitat statutul de refugiat.

Elena Udrea trebuie să achite aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism. Ea mai trebuie să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro martorului Adrian Gărdean. Instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuțiile avute cu Rudel Obreja. Ea le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul DNA Marius Bulancea. El a anchetat modul în care a fost organizat din bani publici meciul de box din 2011 de la Romexpo dintre Lucian Bute și francezul Jean-Paul Mendy pentru centura de campion IBF la categoria supermijlocie. Era pentru prima oară când Lucian Bute boxa în fața publicului român pentru o centură de campion în boxul profesionist.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Elena Udrea, în iunie 2018, la șase ani și patru luni de închisoare în Dosarul Bute.

Sentința a fost definitivă. Rudel Obreja a primit și el cinci ani de închisoare.

Anchetatorii au solicitat, totodată, condamnarea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, achitat de instanţa de fond pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. 

Cu privire la Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Marius Botoroagă, condamnaţi cu suspendare în primă instanţă, procurorul a cerut stabilirea de pedepse cu executare. 

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. 

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al FRB, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. 

Playboy a publicat un număr special al revistei, dedicat războiului din Ucraina

Articolul precedentPlayboy a publicat un număr special al revistei, dedicat războiului din Ucraina
Articolul următorSistemul medical din România, fruntaș la incendii: după incendiul din spital, și o ambulanță a luat foc