Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Advertisement

Producția de fructe și de semințe din România ar putea fi grav afectată în următorii ani, din cauza reducerii alarmante a numărului coloniilor de albine. Apicultorii din vestul țării susțin că în fiecare an găsesc în fața stupilor un covor de albine moarte, care sunt ucise din cauza pesticidelor folosite la culturile de rapiță şi floarea soarelui.

Pesticidele, pericol letal pentru albine 

Fermierii reclamă faptul că dacă nu ar utiliza pesticide, nu ar mai produce cantități mari de cereale, dar din această cauză, România pierde anual peste o treime din coloniile de albine, aceasta fiind una dintre cele mai mari rate de mortalitate din Europa, potrivit observatornews.ro.

„Mă durea sufletul, mă uitam pe unde să calc, că mă gândeam că poate o să-şi mai revină.”, s-a plâns un apicultor. Apicultorul Ioan Turnea, care locuiește în comuna Sacoșu Turcesc, din Timiș. este îngrijorat de efectele nocive pe care îl au pesticidele asupra albinelor. „Nu se mai pot orienta, unele nu mai ajung în stupină şi, în final mor, nu există niciun leac şi apoi vin vrăbiile şi le culeg de pe jos, le mănâncă.”, se plânge Ioan Turnea.

Comisia Europeană a interzis folosirea anumitor categorii de pesticide

Pesticidele conţin neonicotinoide, care sunt substanţe care afectează abilitaţile de zbor şi navigaţie ale albinelor, provocând paralizie cerebrală şi, în final, moartea albinelor. „Moartea albinelor se datorează rămânerii substanţelor pe plante, atunci când stau mai mult de opt ore rata de mortalitate maximă este undeva după 24 de ore.”, a explicat Radu Sumalan, reprezentantul USAMVB Timișoara.

Comisia Europeană a interzis acum patru ani tratarea semințelor cu astfel de substanţe, dar fermierii pot obţine derogări, lucru care pune în pericol polenizarea, deoarece albinele sunt ucise. „Polenizarea este esenţială pentru că, în lipsa ei, nu se produc fucte, seminţe. Nu ne gândim doar la cultura de bază, ne gândim la tot ce înseamnă diversitate în jur.”, a mai declarat Radu Șumălan, USAMVB Timișoara. Potrivit cercetătorilor, soluţia ar fi crearea unor noi pesticide care să nu reprezinte un pericol pentru albine și să nu rămâna pe plante o perioadă îndelungată de timp.

Bomboanele Skittles sunt toxice și deosebit de dăunătoare pentru organism

Advertisement
Articolul precedentBomboanele Skittles sunt toxice și deosebit de dăunătoare pentru organism
Articolul următorElevii români s-au clasat pe locul 2 în lume la Olimpiada internațională de Fizică