Dezacord la nivelul Uniunii Europene în privința unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei

UE a propus interzicerea tuturor importurilor de petrol.

Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a declarat că liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un acord unanim privind interzicerea petrolului rusesc, în urma unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE.

 Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, Borrell a declarat că, „din nefericire”, nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. ”Ne confruntăm cu aceleaşi dificultăţi cu privire la unanimitatea privind interzicerea petrolului”, a declarat Josep Borrell. UE a propus interzicerea tuturor importurile de petrol.

Care a fost propunerea UE

UE a propus interzicerea tuturor importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an şi eliminarea celei mai mari bănci a ţării, Sberbank, din reţeaua internaţională de plăţi SWIFT. Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat că Ungaria va vota pentru sancţiunile UE asupra petrolului rus doar dacă blocul va găși soluţii la problemele pe care le-ar crea această decizie.

Borrell a afirmat că discuţia din acea zi a clarificat unele probleme legate de dificultăţile cu care se confruntă Ungaria. ”Nici măcar nu era în agendă să încercăm să ajungem la un acord astăzi, pentru că ştiam că nu este posibil”, a spus Borrell. El a subliniat că au avut o discuţie foarte constructivă despre motivele pentru care unele state membre sunt reticențe – nu numai în privinţa interzicerii petrolului, ci şi despre alte elemente ale pachetului de sancţiuni.

Vladimir Putin a declarat, marți, că planul Uniunii Europene de a renunța definitiv la petrolul rusesc este greu de atins, atâta timp cât pentru unele țări europene este imposibil să abandoneze rapid petrolul din Rusia.

„Evident, unele state din UE, în a căror balanţă energetică ponderea hidrocarburilor ruseşti este deosebit de ridicată, nu vor putea să facă asta multă vreme, să renunţe la petrolul nostru”, a spus Putin.

Putin: „Mai multe state europene nu vor putea renunța la petrolul nostru”

Articolul precedentMarcel Ciolacu: ”PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema”
Articolul următorSe lansează proiectul FinanceEdu+, finanțat de Uniunea Europeană: România are nevoie de educație financiară și digitală pentru adulți și tineri