Atât România, cât și Bulgaria cunosc carențe în ceea ce privește educația financiară și digitală.

Este motivul pentru care Asociațiile Institutul pentru Îmbătrânire Activă, Tineret pentru Dezvoltare Durabilă și Asociația Națională a Lucrătorilor de Tineret din Bulgaria anunță, în premieră, lansarea proiectului FinanceEdu+.

Conform comunicatului de presă, acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus.

De asemenea, proiectul se desfășoară în perioada 28.02.2022-27.08.2023.

Proiectul are în vedere îmbunătățirea competențelor financiare de bază ale tinerilor și adulților, într-o societate digitalizată

Cooperarea transversală între sectoarele de tineret și educatie a adulților, precum și tranziția sustenabilă între cele două zone, sunt priorități ale programului Erasmus+, dar și obiective organizaționale cheie ale Asociației Tineret pentru Dezvoltare Durabilă. Suntem încântați să luam parte la proiectul FinanceEdu+, alături de partenerii noștri din România si Bulgaria, prin care ne propunem să contribuim la îmbunătățirea competențelor financiare de bază ale tinerilor și adulților, într-o societate digitalizată”, a precizat Alicja Elszkowska, Președinte ATDD.

Cifre îngrijorătoare: 70% dintre adulții din România și 60% din Bulgaria folosesc, în mod regulat, un computer

România are  nevoie de un modul de predare pilot, pentru îmbunătățirea abilităților financiare digitale în rândul adulților.

Chiar dacă astăzi există o mare varietate de instrumente și programe online care pot susține competențele financiare digitale, puțini experți în domeniul adulților le folosesc într-o metodologie integrată și oferă o predare de calitate în domeniu, se mai precizează în comunicatul de presă.

Alexandra Dobre, Președinte al Asociației Institutului pentru Îmbătrânire Activă din România: ”Persoanele în vârstă sunt tratate ca dependente de ajutor, consumatoare de bugete, o povară financiară prea mare de dus pe umerii economiei”

Mă bucur că avem oportunitatea sa luăm parte la un proiect european de anvergura FinanceEdu+, al cărui scop este acela de a obține un set de instrumente digitale care poate fi folosit de lucrătorii din organizațiile partenere din România și Bulgaria (experți în domeniul adulților și lucrători pentru tineret) pentru a furniza activități în domeniul educației financiare digitale.

Este o problemă stringentă pe care o vedem la nivel european. Și anume, faptul că persoanele în vârstă sunt tratate ca dependente de ajutor, consumatoare de bugete, o povară financiară prea mare de dus pe umerii economiei.

Însă, nimeni nu se uită la plus valoarea pe care vârstnicii ar putea să o aducă într-un grup sau într-o comunitate. Acești oameni contribuie la dezvoltarea societății din punct de vedere social și economic.

Crearea unor rețele de servicii specifice pentru vârstnici, creșterea funcționalității centrelor multifuncționale la nivel local și național, dar și alfabetizarea digitală sunt doar câteva dintre direcțiile care pot duce către o îmbătrânire activă în România”, a precizat Alexandra Dobre, Președinte al Asociației Institutului pentru Îmbătrânire Activă.

Obiectivele proiectului

•Dezvoltarea unui instrument interactiv pentru educația financiară digitală, prin utilizarea metodelor de educație non-formală și consolidarea unei cooperări puternice și a schimbului de bune practici între sectoarele adulților și tinerilor;

•Creșterea expertizei în domeniul educației financiare digitale pentru 24 de experți din Bulgaria și România, prin crearea unui modul online interactiv Master Class, disponibil pentru lucrătorii de tineret și experții în educația adulților;

•Crearea și implementarea unui modul de predare pilot privind educația financiară digitală (durată de 2 zile), disponibil atât pentru adulți, cât și pentru tineri. Acesta va fi integrat și multiplicat, în continuare, în activitățile organizațiilor partenere din România și Bulgaria, pentru a crește expertiza partenerilor.

Rezultatele pe care Asociațiile doresc să le obțină pentru tinerii și adulții din România și Bulgaria

  • Un set de instrumente digitale care poate fi folosit de lucrătorii din organizațiile partenere din România și Bulgaria (experți în domeniul adulților și lucrători pentru tineret) pentru a furniza activități în domeniul educației financiare digitale;
  • Generarea de competențe cheie în domeniul alfabetizării financiare digitale pentru 24 de lucrători din organizații partenere, prin implementarea unui curs intensiv de formare și utilizarea conceptului DIY (Do It Yourself) în România;
  • Două sesiuni de testare pilot în România și Bulgaria pentru experimentarea modulului Online Master Class pentru educația financiară digitală;
  • Un mare eveniment de multiplicare organizat în România, axat pe o mai bună cooperare între sectoarele adulților și tinerilor, pentru creșterea competențelor financiare digitale.

Grupul țintă direct este:

  • Partenerul din Bulgaria, care se va concentra pe îmbunătățirea expertizei pentru 8 lucrători în educația financiară (zona Sofia), având în vedere că își concentrează munca pe persoanele cu mai puține oportunități (deficienți sau parțial nevăzători). Produsul intelectual realizat (A1) și instruirea Master Class (A2) vor oferi partenerului oportunitatea de a adapta metodele digitale de predare a educației financiare persoanelor cu deficiențe.
  • 30 de adulți și seniori care vor lua parte la cele două module pilot de formare privind educația financiară digitală la nivel național (15 pe modul, în România și Bulgaria).

Grupul țintă indirect este:

  • 500 de adulți și tineri (350 din RO și 150 din BG) vor beneficia de kit-ul digital (producție intelectuală) și modulul Online Master Class. Acest lucru se va realiza prin următoarele acțiuni: participare la evenimentul de multiplicare din România, acces la instrumentele digitale online de educație financiară care vor fi puse la dispoziție de către consorțiu.
  • Cel puțin 10 ONG-uri partenere din România și Bulgaria vor folosi rezultatele generate de proiect.
Articolul precedentDezacord la nivelul Uniunii Europene în privința unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei
Articolul următorFirmele de curierat ar urma să raporteze detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (la livrare)
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time