Captură video/Youtube/Digi24
Captură video/Youtube/Digi24

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a anunțat, miercuri seară, că țara noastră are nevoie de achiziții în domeniul naval pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră.

De asemenea, acesta a precizat că este nevoie ca din 2023 să fie alocați 30% din bugetul ministerului pentru înzestrare militară.

„Există o regulă la NATO, de 20%, noi sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”, a spus ministrul Apărării, potrivit Digi24.

Dîncu a mai spus că Marea Neagră a devenit „un lac plin de rechini”, motiv pentru care este imperativ să fie achiziționate corvete, fregate moderne, dar și alte tipuri de armament necesar.

„Achiziţia nu o amânăm, în acest moment este o prelungire pe care a cerut-o Asocierea (Naval Group – şantierul naval Constanţa – n.r.) pentru a veni cu o ultimă ofertă”

Totodată, Vasile Dîncu a afirmat că multe achiziții în domeniul Apărării sunt blocate din cauza că nu există o respectare a legilor legate de achiziții.  

„(…) Noi încercăm şi prin reglementările noastre proprii să realizăm cât mai repede înzestrarea, dar nu o putem face în momentul în care unii din cei care oferă nu respectă legea în totalitate”, a spus Dîncu.

Acesta a mărturisit că majoritatea achizițiilor au fost blocate deoarece au existat contestații din partea celor care au pierdot competiția. Ministrul Apărării este de părere că  e nevoie de mijloace mai rapide pentru achiziții.

„Dar sperăm că primul lucru se întâmplă în legislaţia europeană care ne va ajuta să facem acest lucru”, a mai spus Vasile Dîncu.

Reamintim că în urmă cu câteva zile, Vasile Dîncu a declarat, la reuniunea şefilor forţelor navale din Europa, desfăşurată la Bucureşti, că „trăim cu toții vremuri extrem de grele” în regiunea Mării Negre.

Oficialul român a dat asigurări că România monitorizează această situație și posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa. Totodată, acesta a vorbit despre războiul dintre Rusia și Ucraina și situația tensionată din Marea Neagră.

„Prezenţa dumneavoastră la Bucureşti este cu atât mai relevantă în contextul în care se poartă lupte în Marea Neagră, forţele ruse fiind, de fapt, aproape de gurile Dunării, pe Insula Şerpilor. România monitorizează cu mare atenţie această situaţie, posibila dezvoltare a conflictului spre Odesa, şi rămâne preocupată de faptul că Marea Neagră nu este, practic, deschisă pentru circulaţia internaţională”, a spus Dîncu în acea perioadă.

Citește și articolul: Vasile Dîncu: Trăim cu toţii vremuri extrem de grele aici, în regiunea Mării Negre

Articolul precedentMunca lui Piedone i-a unit pe locuitorii din Sectorul 5. Se anunță al doilea miting de susținere pentru fostul primar
Articolul următorFlorin Spătaru: Industria de apărare a României trebuie să fie profitabilă pentru economie
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.