Rafila recomandă testarea anticorpilor „mai degrabă” persoanelor cu deficite imunologice

Medicul este de părere că testarea anticorpilor, după rapel, ar fi o opțiune personală. Cu toate astea, în unele cazuri, testarea se poate dovedi a fi inutilă, de vreme ce valorile pot fluctua

Alexandru Rafila (Captură video)

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a vorbit, de curând despre tendința populației de a face teste pentru stabilirea anticorpilor din organism, în urma efecturării celor două doze de vaccin anti-Covid. În opinia politicianului-medic, cu toate că, așa cum a spus chiar el, testarea cu pricina reprezintă o opțiune personală, pe care nu ar recomanda-o decât celor care se știut cu deficite imunologice.

Alexandru Rafila: „Este o opţiune personală, nu e niciun fel de recomandare în acest sens. Mai degrabă aş recomanda acest lucru persoanelor care au deficite imunologice”

Mai mult, el a amintit și despre cei care suferă de boli autoimune sau de neoplazie, „la care într-adevăr răspunsul imun este afectat, seroconversia care se produce după vaccinare poate să fie întârziată sau foarte scăzută. Există deja discuţii şi o să beneficiem şi noi de experienţa sau de studiile din alte state unde anumite categorii de persoane pot fi vaccinate şi cu a treia doză. Deci sunt situaţii particulare. În mod curent însă, testarea pentru tipul de anticorp nu ar trebui să constituie o rutină”, a spus medicul Alexandru Rafila.

Lista scurtă a persoanelor avute în vedere pentru funcția de Avocat al Poporului

Rafila a mai adăugat inclusiv faptul că nivelul anticorpilor este ar fi indicator relativ, care diferă inclusiv în funcţie de trusa de testare folosită. „Noi avem foarte multe metode de determinare, fiecare trusă utilizată determină un anumit tip de anticorp sau, chiar dacă determină acelaşi tip de anticorp, nivelul de referinţă faţă de care se raportează, nivelul de referinţă este diferit, în funcţie de producătorul trusei. Unii zic eu am 300, alţii zic eu am 15.000”, a mai spus Alexandru Rafila, adăugând că, în principiu, trusele respective nu ar fi truse cantitative, ci mai degrabă truse calitative, „adică răspunsul este da sau nu”, a mai spus acesta, adăugând că nu ar exista o valoare standard.

Articolul precedentLista scurtă a persoanelor avute în vedere pentru funcția de Avocat al Poporului
Articolul următorDragnea vrea să schimbe locul, poate așa schimbă și norocul. A cerut Curții de Apel strămutarea procesului de la Judecătoria Sectorului 5
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.