Vopsea de oua
Vopsea de oua. Sursa foto: foodstory.ro

Vopseaua de ouă conţine până la 11 E-uri, ea putând fi ingerată chiar dacă se află doar pe coajă oului, prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă, au avertizat reprezentanții Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, InfoCons. Potrivit InfoCons, din punctul de vedere al aditivilor alimentari, 98,36% dintre produse au în compoziţie E-uri , respectiv aditivi alimentari. Acest lucru reiese din centralizarea şi analizarea informaţiilor ce se regăsesc pe etichete.

Din punctul de vedere al produselor care conţin aditivi alimentari, 65,57% dintre produsele studiate au avut în componenţă acid lactic (E270), 63,93% au avut în componenţă azorubina (E122), iar 54,10% au avut în componenţă benzoat de sodiu (E211).

„Vopseaua de ouă nu numai că ne influenţează vizual şi ne aduce, poate, o bucurie ca şi coloristică o oului de Paşte, dar se transferă atât în produse – în ouă – sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie. Necitind eticheta şi nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influenţează şi preţul. Dar, atenţie, vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri care ne influenţează atât pe noi, copiii noştri, bunicii şi musafirii noştri la masa de Paşte. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenţie la vopseaua de ouă!”, a declarat spune Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Tartrazina este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti

Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60% dintre produse. Albastrul briliant a fost găsit în cazul a 27 de produse, adică în aproape 51% din total. Iar acidul citric şi tartrazina sunt E-uri găsite în 40% dintre vopsele. Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.

„Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză”, a declarat Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Periculoşi, mai ales în cazul copiilor, sunt aditivii care colorează ouăle în roşu şi albastru, adică azorubina şi albastrul briliant.

Care sunt bonusurile primite de români, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Articolul precedentUnul dintre cei mai cunoscuți astronauți de la NASA strânge bani pentru Ucraina
Articolul următorÎn timp ce războiul din Ucraina continuă, deputații vor cheltui zeci de mii de lei pentru măști de gaze