Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer a atenționat, sâmbătă, că Rusia generează o ameninţare „concretă şi imediată” pentru securitatea Europei, relatează DPA, citat de Agerpres. Anunțul făcut de Annegret Kramp-Karrenbauer vine la numai o zi după ce cancelarul german Angela Merkel și președintele francez, Emmanuel Macron, au lansat un apel comun, cerând Rusiei să-și retragă trupele din apropierea granițelor cu Ucraina.
Ministrul german al apărării s-a referit la desfăşurarea de trupe suplimentare ruse de-a lungul frontierei de est a Ucrainei, măsură care în opinia sa nu este menită să inspire încredere, ci, dimpotrivă, să provoace o reacţie. Ea a accentuat că Germania şi Ucraina „nu vor cădea în capcana acestui joc al Rusiei”.
Totodată, a subliniat că Moscova se defineşte tot mai mult drept un „contrapunct iliberal și antidemocratic faţă de Occident” și a dat ca exemple atacurile cibernetice, exporturile de arme, influenţa politică ascunsă sau deschisă, crimele, angajamentul militar „direct şi indirect”.
Mobilizare importantă, în „coasta” Europei
În ultimele săptămâni, Rusia a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei şi în regiunea Crimeea, anexată în 2014. De altfel, președintele ucrainean a cerut NATO să acţioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte atent situaţia din Ucraina şi susţine suveranitatea ţării.
În contextul acestor tensiuni tot mai accentuate cu Ucraina, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre militare. Navele au trecut sâmbătă prin strâmtoarea Kerci din peninsula Crimeea.
Germania și Franța susțin independența Ucrainei
Potrivit Mediafax, Angela Merkel, a discutat, vineri, prin videoconferinţă, cu preşedinţii din Franţa şi Ucraina, Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski. „Videoconferinţa a avut loc în contextul vizitei de lucru efectuate de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Paris. Cancelarul Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au discutat în primul rând despre situaţia de securitate din zona frontierei ruso-ucrainene şi din estul Ucrainei. Au exprimat preocupări privind acumularea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina şi în regiunea Crimeea, anexată ilegal”, a transmis Guvernul Germaniei, citat de Mediafax.
Germania se gândește, tot mai profund, la vaccinul Sputnik V