Barna, pesimist cu privire la campania de vaccinare

„În următoarele două-trei luni vom epuiza doritorii de vaccin”

Copreședintele USR PLUS, Dan Barna se arată pesimist în ceea ce privește campania națională de vaccinare, despre care fostul ministru Voiculescu spunea că a început bine, „însă pierde viteză în mod periculos”. De altfel, campaiile anti-vaccin, susținute de cei de PAUR, dar și controversele legate de vaccin, fie că ne referim la AstraZeneca sau la Johnson&Johnson (acesta deși a ajuns în România încă nu este utilizat, până la noi informații de la EMA), a făcut ca interesul românilor să fie unul scăzut. Astfel, potrivit lui Barna, autoritățile vor trebui să ducă o luptă dublă, atât cu limitarea răspândirii Covid, cât și pentru convingerea populației că vaccinarea este importantă și, poate, singura cale de revenire la o viață normală.

„Pandemia asta o să treacă, probabil o să mai fie o jumătate de an – un an. Eu cred că undeva până într-un an campania de vaccinare va veni din urmă suficient de rapid. În următoarele două-trei luni probabil vom epuiza doritorii de vaccin şi apoi va începe o altă luptă: să-i convingem pe cei din jurul nostru care cred tâmpeniile pe care le citesc pe internet că sunt cipuri, că ne bagă cipuri. Vom avea de luptat exact cu acei prieteni, vecini, colegi, rude care sunt victimele acestei campanii de dezinformare”, a declarat Dan Barna, la Digi 24, în emisiunea „La Cină” (emisiune înregistrată).

România, peste 2,5 milioane de vaccinați

Potrivit raportării de sâmbătă a CNCAV, în ultimele 24 de ore, în România au fost vaccinate 81.178 de persoane. Astfel, numărul total al românilor cărora le-a fost administrat serul împotriva coronavirusului, de la debutul campaniei de imunizare, pe 27 decembrie 2020 și până acum, a depășit 2,5 milioane, din care peste 1,5 milioane vaccinați cu ambele doze.

În prezent, România a recepționat 1.378.000  doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, alte 139.200 doze urmând să ajungă astăzi, iar începând cu data de 15 februarie (când a fost administrată prima doză din acest ser) 449.611 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației. În ceea ce privește serul produs de Pfizer BioNTech, până pe 12 aprilie, au fost recepționate 3.886.019 doze de vaccin, iar 2.965.888 au fost deja utilizate. Din serul Moderna au fost aduse 560.400 de doze, iar din Johnson&Johnson 60.000 de doze (administrare unică).

De altfel, în funcție de gradul de vaccinare se va putea redeschide economia, potrivit premierului Cîțu, acesta a precizat că „borna” este la 35% din totalul populației.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea prin intermediul medicilor de familie

Articolul precedentALDE și-a ales o nouă echipă de conducere. Ce promisiuni face Daniel Olteanu, noul președinte al Alianței
Articolul următorAnca Dragu, președintele Senatului: „Nu avem încredere în premierul Florin Cîțu”