Sursa foto: Facebook/ Gabriela Firea

Ministrul Familiei Gabriela Firea a discutat vineri, 18 martie, cu Jeroen Jutte, șeful de unitate pentru România și Bulgaria, în cadrul Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene, despre cei peste 1,3 milioane de copii din țara noastră afectați de sărăcie și excluziune socială.

Fostul edil al Capitalei a dat asigurări că îi va ajuta pe copiii în nevoi prin programul european „Garanția pentru Copii.”

„Banii vor veni țintit pentru acces la servicii medicale, sociale, educaționale și orice e nevoie pentru e preveni separarea copiilor de familie”, a declarat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei nu a uitat de copiii din România

De asemenea, fostul primar al Capitalei a precizat că taberele și excursiile propuse de autorități nu țin loc „de o masă zilnică și sănătoasă”, acestea fiind un suport social emoțional de moment, nu pe termen lung.

„Sunt foarte bune și aceste activități, dar ele nu țin loc de masa zilnică, sănătoasă și caldă, nu țin loc de  haine sau  rechizite pentru a merge la școală, și sunt un suport social sau emoțional de moment, nu pe termen lung așa cum e nevoie. Fondurile nerambursabile sunt la îndemâna noastră pentru sprijinirea copiilor care trăiesc în sărăcie. Este o prioritate pentru noi să atragem cât mai mulți bani din Fondul Social European+”, a scris Firea pe o rețea de socializare.

Ministrul Familiei a mai declarat că va pune la punct o lege prin care va preveni separarea copiilor de familiile lor și va înființa 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili, cu ajutorul primăriilor și consiliilor județene. Mai mult, cei 50 de milioane de euro, bani din PNRR, vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe cei 1,3 milioane de copii ce se luptă cu sărăcia în România.

„În paralel, continuăm munca pentru a transforma toate centrele de plasament din România în case de tip familial – locuri mai prietenoase, mai sigure, mai aproape de sensul cuvântului „acasă”. La discuțiile cu delegația Comisiei Europene au participat Elena Tudor, președintele ANPDCA, Cristina Cuculas, secretarul general al ANPDCA, alături de colegii mei din Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, a concluzionat Gabriela Firea.

Reamintim că ministrul Familiei a sprijinit de la început copiii care au fugit din Ucraina din cauza războiului prin înființarea Grupului Operativ pentru Copiii Neînsoțiți. Prin ordinul ministrului, în fiecare județ și sector al Capitalei s-a format un grup de specialiști care vin în sprijinul copiilor ucraineni.

„Copiii nu au nici o vină în această luptă, dar traumele din aceste zile le-ar putea marca întreaga viață. Depinde doar de noi să le oferim liniște, protecție si căldură sufletească”, a declarat Gabriela Firea în urmă cu câteva zile.

Firea: “Multe familii din România vor să adopte copiii orfani veniţi din Ucraina”

Articolul precedentPutin a concediat întreg personalul de la Kremlin
Articolul următorUn militar român a fost ucis de tanc în poligonul de la Smârdan