Tăriceanu, solicitări și sfaturi pentru Florin Cîțu

„Arătați că respectați trecutul celor care s-au jertfit pentru ca România să rămână o țară liberă, democratică și europeană”, i-a scris Călin Popescu Tăriceanu actualului premier

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu se alătură celor care îi solicită actualului premier să revină asupra deciziei prin care l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat. Mai mult, acesta, printr-o scrisoare deschisă i-a transmis lui Cîțu să nu plece „urechea la sfaturile unor consilieri nepotriviți”, neexperimentați atât politic, cât și în viața de zi cu zi.

„Am aflat cu adâncă mâhnire despre decizia de a-l demite pe dl. Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, poziție din care Domnia Sa s-a zbătut să apere și să promoveze, cu puținele puteri pe care le mai are, situația foștilor deținuți politici din România. Eforturile sale susținute cu modestie și onestitate au fost îndreptate pentru a face ca statul român să recunoască sacrificiul foștilor deținuți politici și să acorde o compensație justă pentru suferințele și nedreptățile îndurate de ei și familiile lor.

Demiterea Domniei Sale, prin decizia pe care ați luat-o, înseamnă o palmă nemeritată pentru cei care s-au opus cu mult curaj și demnitate dictaturii comuniste. Nu trebuie să uitați că practicile staliniste din România comunistă au contribuit pe deplin la eliminarea elitelor politice, intelectuale, academice, economice, militare sau religioase”, se arată în scrisoare deschisă, postată de Tăriceanu, pe Facebook.

Foști deținuți, membri marcanți ai PNL

Totodată, Tăriceanu precizează că mulți dintre deținuții politici erau membri ai PNL, ceea ce ar însemna o datorie morală din partea lui Cîțu de a reveni asupra deciziei. „Nu puțini din cei întemnițați, care au pierit în infernul concentraționar, au fost membri marcanți ai PNL. Câțiva dintre cei care au supraviețuit au reaprins la sfârșitul lui decembrie ’89 flacăra liberalismului și au refondat Partidul Național Liberal, al cărui tânăr membru sunteți. Fără ei PNL poate nu ar fi existat astăzi, iar Domnia Voastră ar fi făcut politică prin vreo altă formațiune…. Fără cei dispăruți înainte și după ’90 PNL nu ar fi avut istoria cu care astăzi se mândrește. După cum nu s-ar fi putut mândri nici cu realizările marilor fruntași liberali, cei care au scris istoria acestei țări după revoluția pașoptistă până la al Doilea Război Mondial.

Consider că este o situație unică în Europa Centrală și de Est ca președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală, mai ales că vorbim despre un luptător anticomunist, un om care și-a trăit tinerețea în unele dintre cele mai grele închisori și lagăre ale regimului comunist din România. Prezența Domniei Sale în Cabinetul pe care îl conduceți era, din punctul meu de vedere, onorantă pentru echipa dumneavoastră. Surprinderea cu privire la decizia luată vine și din faptul că Dumneavoastră ați ales să nu demiteți oameni care meritau acest lucru pentru greșelile comise, dar ați ales să îl înlăturați tocmai pe omul care onora cu prezența sa Guvernul pe care îl conduceți”, a mai scris Popescu Tăriceanu.

Sfaturi ca de la un fost premier la un actual premier

Călin Popescu Tăriceanu a ținut, totodată, să îi dea un sfat, de viață, lui Cîțu. „Dumneavoastră, ca premier liberal, purtați pe umeri o moștenire care nu are comparație în nicio țară din Europa Centrală și de Est. Nu plecați urechea la sfaturile unor consilieri nepotriviți, cu insuficientă experiență politică sau de viață. Și mai ales nu luați decizii pripite. Arătați că respectați trecutul celor care s-au jertfit pentru ca România să rămână o țară liberă, democratică și europeană. Nu persistați în greșeală și reveniți asupra deciziei nefericite prin care l-ați demis pe dl Octav Bjoza”, a conchis Călin Popescu-Tăriceanu.

Fundația Corneliu Coposu, apel la premier în cazul demiterii lui Bjoza

Articolul precedentImagine dezolantă: Infochișcurile de 1,5 milioane de euro au ajuns fier vechi!
Articolul următorFiriza, lacul de acumulare a gunoaielor!