Nepăsarea unora față de mediul înconjurător, pe care îl sufocă în fiecare zi cu tone de gunoaie, ne dăunează tuturor. Nu e zi lăsată de la Dumnezeu să nu vedem imagini care arată bătaia de joc la care supunem apele și solul. Mai nou, lacul de acumulare Firiza din Maramureș a ajuns lac de acumulare a mizeriei.

Imaginile filmate din dronă sunt extrem de triste și dovedesc încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu dăm doi bani pe mediul înconjurător. Pa luciul apei s-a format o veritabilă insulă plutitoare de gunoaie otrăvitoare.

Arthur Hamuth, băimăreanul care a postat imaginile spune că le-a filmat în urmă cu două-trei săptămâni și că, între timp, gunoaiele s-au dispersat pe malul lacului. Omul se întreabă, însă, de ce este atât de greu ca gunoaiele să fie depozitate în locurile special amenajate?

Cei de la Garda de Mediu spun că vor face verificări. Între timp, fenomenul pare greu de stârpit. Organizațiile non guvernamentale de mediu cred că România are nevoie de legi mai aspre, dar e vital și ca oamenii să înțeleagă o dată pentru totdeauna că trebuie să protejăm tot ce ne înconjoară, să fim mai responsabili și să nu transformăm apele în ghene.

Potrivit Eurostat, un român adună, în medie, un kilogram de gunoi zilnic.

VIAZiarul de Investigatii
SURSĂCiprian MOCAN
Articolul precedentTăriceanu, solicitări și sfaturi pentru Florin Cîțu
Articolul următorMinisterul Economiei poate funcționa