Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Anul 2020 s-a tradus și încă se traduce prin pandemia de Covid-19: o boală infecțioasă cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2, o boală care a ucis, a dezbinat, a falimentat și a izolat.

Până în decembrie, au fost înregistrate peste 65 de milioane de cazuri la nivel mondial și s-au pierdut peste 1,5 milioane de vieți. Ideea de pandemie în sine, precum și măsurile de sănătate publică necesare pentru combaterea acesteia, au devastat economia globală, arătând erorile din medicină și provocând șomaj, declin și sărăcie.

Implementarea rapidă la nivel mondial a vaccinurilor sigure și eficiente împotriva Covid-19 va fi esențială pentru a ține sub control pandemia, a proteja sistemele de îngrijire a sănătății, a salva vieți și a ajuta la restabilirea economiilor globale.

Deși intervențiile non-farmaceutice, cum ar fi distanțarea fizică, utilizarea măștilor faciale, precum și spălarea frecventă a mâinilor au contribuit la încetinirea răspândirii virusului, ratele de infecție sunt acum, din nou, în creștere pe cea mai mare parte a globului.

Nu există un vaccin pentru oboseala pandemică

Multe state membre ale Consiliului Europei se confruntă cu un al doilea val, care este mai agresiv decât primul, în timp ce populațiile lor se confruntă din ce în ce mai mult cu „oboseală pandemică” și se simt demotivați de respectarea comportamentelor recomandate pentru a se proteja pe ei înșiși și pe ceilalți de virus.

Cu toate acestea, chiar și vaccinurile sigure și eficiente nu sunt un panaceu imediat.

După sezonul festiv de la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, cu întâlnirile sale tradiționale în interior, ratele de infecție vor fi probabil foarte mari în majoritatea statelor membre.

În plus, tocmai a fost stabilită științific o corelație de către medicii francezi între temperaturile exterioare și rata incidenței bolii la spitalizări și decese.

Vaccinurile nu vor fi, fără îndoială, suficiente pentru a reduce semnificativ ratele de infecție în această iarnă – în special atunci când se ia în considerare faptul că cererea depășește cu mult oferta în acest moment.

O aparență de „viață normală” nu va putea astfel să se reia nici măcar în cele mai bune circumstanțe până la sfârșitul anului 2021.

Cu sau fără vaccin, virusul nu cunoaște ideea de graniță

Pentru ca vaccinurile să fie eficiente, implementarea lor cu succes și absorbția suficientă vor fi cruciale. Cu toate acestea, viteza cu care se dezvoltă vaccinurile poate reprezenta o provocare dificil de combătut pentru consolidarea încrederii în ele. Este necesară, de asemenea, o desfășurare echitabilă a vaccinurilor Covid-19 pentru a asigura eficacitatea vaccinului. Dacă nu sunt suficient de distribuite într-o zonă grav afectată a unei țări, vaccinurile devin ineficiente pentru a împiedica valul pandemiei.

Mai mult, virusul nu cunoaște granițe și, prin urmare, este în interesul fiecărei țări să coopereze pentru asigurarea echității globale în accesul la vaccinurile Covid-19.

Inițiativa prin care dăm iar mână cu mână

Cooperarea internațională este astfel necesară acum mai mult ca oricând pentru a accelera dezvoltarea, producția și distribuția echitabilă a vaccinurilor Covid-19.

Planul de alocare a vaccinurilor Covid-19, cunoscut și sub numele de COVAX, este inițiativa principală pentru alocarea globală a vaccinurilor.

Gestionarea adecvată a vaccinurilor și logistica lanțului de aprovizionare, care necesită cooperare internațională și pregătiri de către statele membre, vor fi, de asemenea, necesare pentru a livra vaccinurile împotriva virusului într-un mod sigur și echitabil.

În acest sens, Adunarea parlamentară atrage atenția asupra orientărilor pentru țări privind pregătirea, implementarea și luarea deciziilor la nivel de țară elaborate de OMS.

Strategii, risc și priorități

Statele membre trebuie să își pregătească deja strategiile de imunizare pentru a aloca dozele într-un mod etic și echitabil, inclusiv să decidă ce grupuri de populație să acorde prioritate în etapele inițiale când aprovizionarea este mică și cum să extindă vaccinarea în funcție de disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri.

Bioeticienii și economiștii sunt în mare parte de acord că persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de boli grave și deces, lucrătorii din domeniul sănătății (în special cei care lucrează îndeaproape cu persoanele care fac parte din grupuri cu risc ridicat), iar persoanelor care lucrează în infrastructura esențială ar trebui să li se acorde acces prioritar la vaccinare.

De asemenea, femeile însărcinate și mamele care alăptează, pentru care nu a fost autorizat până acum niciun vaccin, nu trebuie uitate.

Anul vitezei și anul imunizării

Oamenii de știință au făcut o treabă remarcabilă într-un timp record. Acum revine guvernelor să acționeze. Adunarea sprijină viziunea secretarului general al Națiunilor Unite conform căreia vaccinul Covid-19 trebuie să fie un bun public global. Imunizarea trebuie să fie disponibilă tuturor, oriunde.

Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a adoptat pe 27 ianuarie 2021 o rezoluție importantă, care vizează interzicerea vaccinării obligatorii, a pașapoartelor de vaccinare și discriminarea în funcție de statutul de vaccinare.

Practic, rezolutia 2361/2021 interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului și prevede că vaccinarea nu poate fi utilizată pentru a-i discrimina pe cei care nu se vaccinează. Totodată se solicită imperativ să se distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor.

Între altele, Adunarea îndeamnă cele 47 de state membre și Uniunea Europeană să facă publice următoarele aspecte:

1. Să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu doresc să facă acest lucru ei înșiși;

 2. Să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat;

3. Să se utilizeze certificatele de vaccinare numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potențiale și evenimentele adverse.

Articolul precedentPolițiști din Constanța, găsiți incompatibili de ANI
Articolul următorConstanța: o nouă filmare arată că femeia care a căzut de la etaj a fost mutată. Explicația ISU
Jurnalist full-time / Pesimist part-time