Sursă foto: www.ct100.ro
Sursă foto: www.ct100.ro

Unora le plac petardele.

N-o să-nțeleg de ce. Fac zgomot degeaba. În urma lor rămâne un miros cel puțin neplăcut. Dacă-s mai multe, ca-n noaptea de Revelion, nu se mai poate respira. Sunt stresante. Atât pentru oameni, cât și pentru animale.

În plus, mai sunt și ilegale. Adică te poți trezi cu dosar penal pentru că le-ai vândut, cumpărat sau ți-ai lăsat copilul să le folosească.

E un bum-bum-bum inutil. Cumva barbar așa. Sau, cel puțin pueril.

Petardele sunt ilegale în România

Conform legii nr. 126/1995, vârsta minimă pentru a folosi materiale pirotehnice este 16 ani. Și nu, nici atunci nu ai voie să folosești petarde.

Poți folosi materiale pirotehnice cu risc scăzut și cu un nivel neglijabil de zgomot. ”Steluţe, lumânări scânteietoare, inele de foc, sateliţi, obiecte zburătoare luminoase, minipetarde cu confetti, şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut, adică cele care fac parte din categoria 1 și P1”, conform ziare.com.

Petardele, în schimb, pot fi folosite doar de către personalul autorizat. La fel și bilele pocnitoare și pocnitoarele săltărețe. Amenzile sunt între 3.000 și 6.000 de lei. Dacă vânzarea se face către minori, vorbim deja de dosar penal și de închisoare, de la 3 luni la un an.

Reluăm: petardele sunt ilegale. Mai mult de atât, petardele pe care le auziți cel mai mult în noaptea de Revelion, între blocuri, sunt ”și mai ilegale”, dacă mi se permite această exprimare.

Pentru că nu ai voie să folosești niciun fel de material pirotehnic la o distanță mai mică de 50 de metri de o construcție cu 4 etaje. La cele de peste 4 etaje, distanța crește la 100 de metri.

Mai mult, nu e permisă utilizarea acestora lângă instalațiile de gaze. Și ghiciți ce are fiecare bloc? Țeavă de gaze.

Deci ar fi bine să vă gândiți de două ori înainte de a da cu petarde printre blocuri. Conform legii, Poliția poate (și ar trebui) să sancționeze orice eveniment de acest gen. Orice pocnitoare aruncată, inconștient și ilegal.

Pe lângă faptul că sunt ilegale, mai sunt și foarte periculoase

În fiecare noapte de Revelion, Ambulanța e solicitată pe motiv de petarde. Arsuri, degete lipsă, un ochi pierdut, incendii.

Doar pentru că lumea nu vrea să priceapă că da, petardele pot cauza tragedii.

Ultima informație în legătură cu incendiul blocului din Constanța, de joi, e că ar fi pornit din cauza unor copii care se jucau cu petarde. Sute de oameni au rămas pe drumuri, doar pentru că lumea consideră, încă, petardele amuzante.

În plsu, aceste magnifice petarde reprezintă un pericol și pentru animale. Pe cele care au norocul să aibă o casă, le stresează. Pe cele care sunt ale nimănui le traumatizează și, în anumite cazuri, le mutilează sau chiar omoară. Pentru că nu e de ajuns că unora li se pare amuzant să folosească petarde. Alții au această doză de sadism de a le utiliza, direct, pe animale. Iar sadism este un termen elegant.

Unde e problema?

Lumea nu conștientizează cât rău fac petardele. Nici că poc-poc-ul ăla e și ilegal. Aici e problema de educație, până la urmă.

Mai mult, se găsesc pe toate drumurile. Mai nou, și on-line. Controalele făcute de Poliție (sau raziile) sunt insuficiente. Pentru că nu poți fi tot timpul, peste tot. Pedepsele se pare că sunt, și ele, prea mici. Sau câștigul de pe urma lor e prea mare. Altfel nu s-ar risca cei care insistă să le comercializeze.

Dacă lumea nu le-ar mai cumpăra, nu le-ar mai aduce nimeni. Revenim, deci, la educație. Și la faptul că numărul de petarde pe care le folosiți vă indică, într-un final, cât de civilizați sunteți.

Articolul precedentGuvernul va aloca 1 miliard de lei pentru drumurile județene
Articolul următorIohannis a semnat demisia lui Florin Roman de la Digitalizare
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.