Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

România rămâne una dintre puținele țări din Europa în care se mai comercializează petarde și artificii.

În plus, țara noastră înregistrează foarte multe traume provocate de aceste materiale.

Un exemplu este Vâlcea unde oamenii legii fac în această perioadă foarte multe controale. Acțiunea polițiștilor vine după ce localnicii au sesizat folosirea ilegală de astfel de dispozitive, în special în școli.

Cei care dețin și comercializează fără drept petarde și baterii cu artificii riscă închisoare de la trei luni la un an

De asemenea, cei care le utilizează în mod ilegal vor fi nevoiți să plătească amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

În ultimele zile, polițiștii vâlceni au primit numeroase sesizări privind utilizarea petardelor în incinta unităților de învățământ din Râmnicu Vâlcea, asrată Radio Eco Natura.

Atragem inclusiv atenția părinților să discute cu copiii, să le explice că şcoala nu este locul unde pot să utilizeze astfel de materiale. În același timp, trebuie să fim conștienți că pot să ne aducă și o grămadă de necazuri care, dincolo de amenda aplicată de Poliție, se pot transforma la diverse traume, așa cum am înregistrat și în anii anteriori, și suntem una dintre puținele țări din Europa în care se mai înregistrează atât de multe traume provocate de aceste materiale”, a precizat Bianca Enăchescu, din cadrul IPJ Vâlcea pentru Radio România Actualități.

Aproximativ 15.000 de kilograme de articole pirotehnice, confiscate de polițiștii de frontieră

În urmă cu două săptămâni, polițiștii de frontieră au găsit 15 tone de petarde și artificii ascunse într-un camion cu cartofi. Șoferul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, cantitatea de 21,5 tone de cartofi, marfă încarcată din Bulgaria pentru o societate din municipiul București, precizează Digi24.

În urma controlului, s-a constatat faptul că, în spatele a șase paleți cu cartofi, erau ascunse, prin metoda capac, sute de cutii care conţineau aproximativ 15.000 de kilograme de articole pirotehnice (petarde, artificii etc).

Articolul precedentDouă nave s-au ciocnit în Marea Baltică
Articolul următorUSR, apel către Nicolae Ciucă: „Daţi OUG pentru prorogarea pensiilor aleşilor locali”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time