Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat, vineri seară, că discuțiile cu ministerele pe marginea proiectului Legii Bugetului s-au încheiat, chiar dacă fără zâmbet sau satisfacție, însă că „există foarte multă provocare, în față, pentru toți miniștri”. Proiectul urmează să fie prezentat luni, astfel că ministrul își rezervă „dreptul” de a comenta sumele discutate în buget.
„Vă rog să-mi permiteţi să nu să comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB; pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, ca la orice buget, nu există zâmbet, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare, în faţă, pentru toţi miniştrii”, a declarat Adrian Câciu vineri seară, după şedinţa de Guvern.
De altfel, acesta a subliniat faptul că atâta vreme „cât se găsesc surse de finanțare și nu crește nivelul de deficit asumat prin legea plafoanelor, evident, Parlamentul este suveran”, a explicat Câciu.
Printre măsurile importante anunțate de Câciu, vineri seară, se numără cele legate de costurile la energia termică, mai exact, de la 1 ianuarie, scăderea TVA-ului la 5% la aceasta, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru instituțiile publice și școli, precum și scăderea TVA-ul pentru locuințele noi.
„O altă măsură așteptată a fost TVA redus la 5% pentru locuințe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Se acceptă TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe. La plafonul de 90.000 de euro nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe”, a mai spus Câciu.
De asemenea, au fost introduse o serie de măsuri care vor conduce la transparentizarea veniturilor publice, dar și la creșterea colectării: introducerea unui radar al mărfurilor – orice marfă care intră pe teritoriul României va fi monitorizată și intenția este de fiscalizare; clarificarea legislației cu privire la tichetele cadou – de la 1 ianuarie 2022 se pot acorda doar propriilor angajați, se interzice acordarea către terți; introducerea contribuțiilor de sănătate pe pensiile care depășesc 4.000 de lei, doar pentru diferența de la 4.000 de lei în sus: se aplică și pensiilor cu caracter special sau de serviciu.
Cât privește introducerea contribuțiilor de sănătate în rândul pensionarilor, Adrian Câciu a afirmat că majoritatea deintre români, adică 80%, câștigă sub 4.000 de lei, susținând că ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate.