Minorul de 15 ani reţinut în cazul incendiului de la blocul din Constanța a fost, vineri seară, arestat la domiciliu pentru 30 de zile, printr-o decizie a magistraţilor Judecătoriei Constanţa, relatează Agerpres. Decizia are termen de contestare de 48 de ore de la pronunțare.

Potrivit sursei citate, în urma expertizei medico-legale psihiatrice efectuate a reieșit că adolescentul avea discernământ în momentul provocării incendiului soldat cu 35 de apartamente distruse, precum și cu 37 de autoturisme incendiate.  Acesta a afirmat că a dat foc unor recipiente găsite în parcarea subterană, fără să știe ce conțineau ele.   

Conform minutei instanței, soluția pe scurt a a fost de „respingere ca neîntemeiată” a propunerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa „de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpatul T.A.A., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere (…) Dispune luarea faţă de inculpatul T.A.A., a măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17.12.2021 până la 15.01.2022 inclusiv. În baza art.221 alin.1 C.proc.pen. impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, situat în (…) fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza. În baza art.221 alin.2 C.proc.pen., pe durata arestului la domiciliu inculpatul are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori va fi chemat; În baza art.221 alin.4 C.proc.pen. atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În baza art. 272 cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, avocat C.A., în cuantum de 313 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa”, se arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.

Decizia se poate contesta în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Dosar penal în cazul incendiului de la Constanța

Articolul precedentCiucă renunță la un secretar general cu probleme de incompatibilitate
Articolul următorCâciu (Finanțe) anunță multe provocări pentru miniștri după aprobarea bugetului