Noile vești bune via Comisia Europeană privind aderarea României la Schengen le dă din nou aripi politicienilor autohtoni, care își exprimă convingerea că nimeni și nimic nu ne poate împiedica să ne alăturăm celor 22 de țări care sunt în acest spațiu de liberă circulație.
Ieri, Comisia Europeană a publicat un Raport în care arată că România, alături de Bulgaria și Croația, îndeplinește condițiile necesare, și a invitat Consiliul „să ia fără alte întârzieri deciziile necesare” pentru a permite celor trei state „să participe pe deplin la spațiul Schengen”.
Un raport pozitiv, fără îndoială, însă totul se va decide abia luna viitoare, când Consiliul Justiție și Afaceri Interne (CJAI) va vota cu privire la participarea deplină la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne. Chiar și în aceste condiții, mesajele transmise din țară sunt aproape ca o confirmare că votul final din 8 decembrie al CJAI va fi unul pozitiv.
„Salut raportul pozitiv emis de Colegiul Comisarilor din Comisia Europeană, privitor la admiterea României în Spațiul Schengen. Este încă o evaluare favorabilă ce se adaugă la dosarul României, fiind un document care reflectă gradul de pregătire la care țara noastră se află acum.
România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare pentru a deveni membră în spațiul de liberă circulație. Noul raport de azi confirmă eforturile din ultima perioadă și ne consolidează statutul de candidat serios la integrarea în Spațiul Schengen”, a transmis pe Facebook premierul Ciucă, care este și președintele PNL.
Mai rapid fusese totuși Marcel Ciolacu, președinte al PSD, care a comentat raportul CE, neuitând să reamintească eforturile depuse de social-democrați privind aderarea României la Schengen.
Eforturile au fost subliniate și de europarlamentarul social democrat Victor Negrescu, care a reamintit pe Facebook că discută de luni de zile cu comisarii europeni legat de aderarea România la Schengen și că „familia politică” din care face parte și PSD la nivelul CE este „singura care a votat în unanimitate pentru aderarea României, în plenul legislativul european”.
„Comisia Europeană declară public că nu există nicio legătură între aderarea la spațiul Schengen și MCV sau opiniile Comisiei de la Veneția. Țara noastră este singura din cele trei care nu a trebuit să facă declarații sau să dea explicații suplimentare cu privire la zona de protecție a frontierelor și gestionarea refugiaților”, a mai arătat social democratul.
În comunicarea adoptată ieri de CE se face referire la progresele „semnificative înregistrate de cele trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen”. În ceea ce privește țara noastră, opinia este că „asigură o gestionare solidă și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce privește supravegherea frontierelor și verificările sistematice la frontiere, și participă la cooperarea polițienească internațională. Combaterea migrației neregulamentare și a traficului de persoane reprezintă două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficace pentru a garanta accesul la protecție internațională, cu respectarea principiului nereturnării”. Raportul întreg, aici.