Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Numărul persoanelor care și-au părăsit locuința a crescut considerabil din cauza violențelor, abuzurilor și persecuțiilor, informează UNHCR.

Anul trecut, peste 89 de milioane de persoane au fost strămutate, iar din cauza războiului din Ucraina cifra a urcat deja la peste 100 de milioane.

 Înaltul Reprezentant al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat că este nevoie de măsuri urgente din partea comunității internaționale pentru a rezolva aceaste tragedii umane.

Numărul conflictelor la nivel mondial au crescut în ultimul an în peste 23 de țări

Printre greutățile oamenilor se numără și inflația, criza alimentară și penuria de alimente.

În țara noastră, numărul celor care au solicitat azil a atins un nou record, între 1 și 31 decembrie 2021 fiind înregistrate aproape 10 mii de cereri, cu o creștere de 17% față de 2020.

În timp ce suntem martorii unor noi şi cumplite situaţii de urgenţa privind refugiaţii, în timp ce situaţiile existente se reaprind sau au rămase nerezolvate, există şi exemple de ţări şi comunităţi care lucrează împreună, căutând soluţii pentru persoanele strămutate”, a adăugat Grandi. 

Până în mai 2022, 100 de milioane de oameni au fost strămutați în întreaga lume din cauza conflictelor și încălcării drepturilor omului. Potrivit statisticilor ONU, la sfârșitul anului 2021, cifra era de 89,3 milioane, dintre care 27,1 milioane de refugiaţi, 53,2 milioane de persoane strămutate în interiorul ţării ,4,6 milioane de solicitanţi de azil  și 4,4 milioane de venezueleni strămutaţi în străinătate.

În Ucraina, peste 8 milioane de persoane au fost strămutate, în contextul în care înaintea invaziei rusești, populația țării era de 37 de milioane de locuitori.

Continetul european nu a mai cunoscut un asemenea aflux de refugiați de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, 6,5 milioane de ucraineni părăsind țara, în mare parte femei și copii.

Citește și articolul: ONU: Peste 4 milioane de oameni au fugit din calea războiului

Articolul precedentOfertă de mită, înregistrată de polițiști cu dispozitivul body cam
Articolul următorCanicula face ravagii în Franța. Zeci de evenimente publice în aer liber au fost interzise
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.