Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că doar în ultimele 24 de ore, peste 40 de mii de oameni au părăsit Ucraina.

De la debutul războiului ruso-ucrainean, 4,2 milioane de ucraineni au plecat din țară în țările vecine pentru a scăpa din calea gloanțelor. Europa nu a mai înregistrat un astfel de aflux de refugiaţi de la al Doilea Război Mondial.   Totodată, 6,5 milioane de persoane s-au deplasat în interiorul Ucrainei, iar 13 milioane sunt blocate în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca.

Potrivit UNHCR, peste 90% dintre refugiați sunt copii și femei, cei mai mulți fiind în țările vecine: Polonia, Moldova, Ungaria, România și Rusia.

De asemenea, ONU a făcut apel internațional la donații pentru cei care au fugit din Ucraina din cauza conflictului izbucnit în urmă cu cinci săptămâni.

„Forţaţi să fugă pentru a-şi salva viaţa. Forţaţi să îşi părăsească casele. Forţaţi să fie separaţi de familie. Acest război trebuie să înceteze. Oamenii din Ucraina au nevoie de pace – acum”, a transmis ONU, pe o rețea de socializare.

Situația refugiaților ucraineni în țara noastră

Poliția de Frontieră a anunțat, duminică dimineață, că pe teritoriul țării noastre au intrat aproape 8 mii de cetățeni ucraineni, în creștere cu 6,1% față de ziua precedentă.

„În data de 02.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.809 de persoane, dintre care 7.820 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 6,1 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.563 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 12%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.336 cetăţeni ucraineni (scădere cu 9,7%)”, a transmis Poliţia de Frontieră.

Reamintim că din 24 februarie și până sâmbătă, în România au intrat peste 600 de mii de cetățeni ucraineni. Arterele de control sunt acoperite cu polițiști de frontieră români până la capacitatea maximă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că în estul țării, situația este extrem de dificilă, precizând că soldații ruși se acumulează în Donbas, având direcția Harkov.

„Se pregătesc pentru noi lovituri puternice. Ne pregătim pentru o apărare şi mai activă”, a spus Zelenski.

Zelenski cere noi sancţiuni împotriva Rusiei

Articolul precedentRareș Bogdan laudă decizia lui Cîțu de a demisiona de la conducerea PNL
Articolul următorTragedie în Statele Unite. Atac armat în Sacramento
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.