România, pe ultimul loc în Europa la numărul de autoturisme raportat la numărul de locuitori

Țara noastră are o densitate a parcului auto de 6, 31 mașini noi la 1.000 de persoane.

România este țara europeană care are cele mai mic număr de autoturisme noi raportat la numărul de locuitori, și anume 6,31 vehicule noi la 1.000 de persoane înmatriculate în ultimii 2 ani, potrivit g4media.ro. Acest lucru reiese din studiul realizat de către Confused.com, care a analizat datele prezentate de Eurostat.

Biroul European de Statistică (Eurostat) a publicat o analiză referitoare la parcul auto din Uniunea Europeană

În acest raport există o statistică unde suntem pe ultimul loc, densitatea parcului auto. Potrivit unui simplu calcul matematic, doar unul din 20 de autoturism care circulă pe soseele din țară are mai puțin de 2 ani vechime, România fiind devansată de altă țări la acest capitol. Un astfel de exemplu este Ungaria, care are 18, 87 de mașini noi raportat la 1.000 de persoane, în timp ce Germania are 39,40 de mașini la 1.000 de persoane. Nici șoferii turci nu sunt interesați să își cumpare mașini mai noi, Turcia având 7, 93 de mașini noi la 1.000 de persoane.

Deținerea unei mașini mai vechi poate fi un avantaj deoarece valoarea asigurării care trebuie plătită este mai mică

De exemplu, șoferii din Letonia ar putea achita o asigurare auto mai mică, în această țară fiind înregistrate doar 13,52 de mașini noi la 1.000 de locuitori, ceea ce reprezintă doar 3,19% din toate autoturismele care circulă pe șosea. Acest număr este cu 15% mai mic de vehicule noi decât în Estonia, pe locul patru.

În Uniunea Europeană erau la sfârșitul anului 2019 aproximativ 277 milioane vehicule, cu 21 de milioane mai multe decât acum 5 ani.

În Germania sunt peste 51 de milioane, în Franța și Italia peste 44 de milioane și în Spania erau 29 de milioane. În România era 8,1 milioane, cu două milioane mai multe decât în 2015. În Ungaria erau 4,3 milioane vehicule, în Austria 5,5 milioane vehicule, iar în Polonia peste 28 milioane (cu 4 milioane peste 2015). Numărul de mașini raportat la populație este la noi mult sub media UE, deși a crescut puternic în ultimii ani, iar vechimea parcului auto este cu cinci ani mai mare decât media UE.

Articolul precedentȘase persoane reținute pentru fraudarea examenului de conducere în Brașov
Articolul următorViorica Dăncilă, pregătită pentru o confruntare cu Laura Codruța Kovesi la prezidențiale