Ministrul Sănătății: „E dreptul pacientului să ceară testarea gratuită”

Există spitale unde nu se face internarea decât în baza unui test PCR negativ

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță că pacienților care se internează în spital pentru alte afecțiuni decât Covid nu trebuie să li se ceară de către spitale să prezinte teste pentru infecția cu noul coronavirus, ci acestea trebuie asigurate de către unitățile sanitare, conform metodologiei publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), relatează HotNews.

Pacienții vaccinați nu trebuie să se testeze la internarea în spital. Cât privește situația părinților care se internează alături de copii, Ioana Mihăilă a menționat că va cere clarificări din partea INSP.

Întrebată despre situația pacienților care se internează în spital pentru diverse afecțiuni medicale, altele decât Covid, și cărora la internare li se cere să prezinte un test pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, ministrul Sănătății a precizat că spitalele trebuie să asigure pacienților nevaccinați aceste teste, fie prin laboratoarele proprii, fie prin laboratoare partener, așa cum arată metodologia INSP.

„Există un program național de testare care decontează testele PCR efectuate de către toate unitățile spitalicești, pentru pacienții internați, conform metodologiei. Institutul Național de Sănătate Publică are publicată pe site o metodologie prin care se reglementează clar care sunt pacienții care au acces la testare gratuită.

Spitalele, fie că au laboratoarele proprii, fie au dreptul să facă contract cu laboratoare care derulează acest program de testare, astfel încât toți pacienții care se încadrează în metodologia Institutului Național de Sănătate Publică să poată fi testați gratuit. Deci e dreptul pacientului să ceară testarea gratuită atunci când se internează în spital dacă nu sunt vaccinați. Pacienții vaccinați sunt exceptați de la testare”, a declarat ministrul Sănătății joi după amiază, într-o conferință de presă.

Precizările ministrului Sănătății au venit în contextul în care spitalele nu primesc în acest moment pacienți nevaccinați împotriva Covid decât după ce aceștia fac test PCR, iar rezultatul este negativ. Multe spitale trimit pacienții să facă aceste teste contra cost, la laboratoare private, unde prețurile nu sunt de neglijat, mai ales pentru bolnavii cronici.

În cele mai multe spitale publice, doar în unitățile de primiri urgențe (UPU) se fac teste rapide gratuite oferite de spital.

Deficit de medicamente oncologice. Ioana Mihăilă explică situația

Articolul precedentFoștii directori ai SGU Ploiești trimiși în judecată pentru abuz în serviciu
Articolul următorFostul director adjunct al DGIA, acuzat că a furat bani din fondul de război, a fost trimis în judecată. Generalul pensionar este în continuare arestat preventiv