Cunoscutele frigidere Fram, una dintre mărcile de valoare din anii comunismului, se întoarce, reinventat. Vechile frigidere Fram cu clanță au fost o vreme bună cam singurele de pe piață în comunism, însă acum se mai găsesc doar pe site-urile de vânzări.

Potrivit Profit.ro, Compania Network One Distribution (NOD), cel mai mare distribuitor local IT&C, se pregătește să readucă pe piață marca de frigidere Fram.

Compania este deținută integral de Iulian Stanciu, președinte executiv eMAG, și, după ce în anii trecuți a readus pe piață alte mărci comercializate în regimul comunist, acum a înregistrat marca „Fram, din trecut în prezent”.

În România, nu Fram a fost primul frigider fabricat, ci Pinguin 100, a cărui producție a început în 1956 la uzinele „Klement Gottwald”, redenumite apoi „Întreprinderea de Mașini Electrice București”. Modelul a fost îmbunătăţit un an mai târziu, iar din 1961 a fost vândut sub numele „FRAM 70 L” şi „FRAM 110 L” – pentru că primul avea o capacitate de depozitare de 70 litri, iar al doilea 110 litri şi o greutate de 87 kg.

Ulterior, autoritățile comuniste au mutat producția frigiderelor în județul Gorj, iar între 1961-1965, producția s-a axat în primul rând pe gama de frigidere, care avea o pondere de peste 50% din totalul produselor fabricate. Ulterior, în 1970, cu ajutorul unor ajutoare primite de la companiile franceze Thomson-Brandt și Roubanoux, producția de frigidere s-a extins la Găești – Dâmbovița.

În acești ani a fost realizat şi modelul „FRAM 22”, care se putea monta în portbagajul autoturismului „Dacia 1300”. În 1979, pe fondul uzurii morale a modelelor de frigidere Fram, producția acestora de la Sadu-Gorj a fost încheiată.

Articolul precedentPreședinte de sindicat despre modul în care sunt conduse structurile MAI: „Împuternicirile înseamnă belciug în nas”
Articolul următorMini-victorie pentru Dragnea: Judecătoria S5 a decis că fostului lider PSD i-au fost încalcate drepturile