PSD, nemulțumit de dezbaterea raportului MS

A fost solicitată investigarea unor posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice. În același timp, ministrul Ioana Mihăilă a anunțat anchetarea disciplinară a celor care erau responsabili cu monitorizarea rapoartelor Covid.

Ministrul Sănătății (MS), Ioana Mihăilă a prezentat, în plenul Camerei Deputaților, raportul cu privire la numărul deceselor de Covid, raport care a fost făcut public săptămâna trecută și potrivit căruia există diferențe între raportările de pe cele două platforme, CoronaForms, respectiv alertems.ro.

Nemulțumt de aceasă prezentare, reprezentatul României la OMS, deputatul PSD Alexandru Rafila a solicitat investigarea unor „posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice prin greșeli sau manipularea intenționată a datelor”, dar în aelași timp a lansat o nouă serie de întrebări celei care a preluat portofoliul Sănătății în urmă cu mai puțin de o lună.

„Gestionarea cu succes a pandemiei Covid depinde de încrederea populației în personalul medical și în autoritățile publice. Dacă este evidentă încrederea populației în profesionalismul medicilor, nu același lucru se poate spune despre autorități. Punerea la îndoială a cifrelor referitoare la testare, registre persoane vaccinate, au creat val de nemulțumire populației. Grupul de Comunicare Strategică s-a dovedit a fi Grupul de Confuzie Strategică prin numeroasele comunicate incomplete sau incorecte din ultimul an. Plecarea ministrului a generat controverse legate de numărul real al deceselor, s-a sugerat manipularea datelor din motive politice sau de altă natură”, a declarat medicul Alexandru Rafila.

Nemulțumit de răspunsuri, alte întrebări

Alexandru Rafila a lansat o serie de întrebări pentru ministrul Sănătății, cu precizarea că Ioana Mihăilă nu a făcut decât să citească raportul dat publicității încă de săptămâna trecută.

„De ce ați tergiversat publicarea raportului timp de 7 zile? De ce nu ați explicat de ce cele două baze de date de la Ministerul Sănătății unde apar diferențe de aproape 30% între numărul decese, nu au fost evaluate periodic pentru a elimina erorile? Cine este responsabil în minister pentru această situație și dacă s-au dat sancțiuni? Există dovezi privind pregătirea DSP și a spitalelor pentru introducerea datelor în aplicație? S-a ajuns aici datorită politizării DSP și deprofesionalizării, tentativelor de subordonare politică a INSP și a lipsei de profesionalism la Ministrul Sănătății”, a întrebat deputatul PSD.

De alfel, acesta a solicitat ca instituțiile publice abilitate să investigheze posibile infracțiuni legate de punerea în pericol a sănătății publice prin greșeli sau manipularea intenționată a datelor.

Parlamentari certați cu „cei 7 ani de acasă”

Dezbaterile nu au fost lipsite de momente tensionate, fostul premier Sorin Grindeanu acuzând-o pe Ioana Mihăilă pentru „cinismul cu care vorbește despre morții români de Covid”, dar și de întocmirea unui „pseudo-raport, pervers și ticălos, din care aflăm că nimeni nu e de vină”, dar și vociferările continue când ministrul încerca să răspundă întrebărilor lui Rafila, președintele de ședință fiind nevoit, în mai multe rânduri, să atragă atenția parlamentarilor certați cu cei 7 ani de acasă. „Să dăm dovadă măcar de un pic de bun simț, dacă nivelul de educație nu poate fi atins pe cât ne-am dori”

La întrebările lui Rafila, ministrul Sănătății a precizat că vor fi luate măsuri pentru cercetarea disciplinară a celor din comitetul responsabil cu monitorizarea datelor Covid – „comitet numit în mandatul precedent numirii lui Vlad Voiculescu.”

Băsescu nu crede în „marea relaxare”  

Articolul precedentDragnea, trimis în judecată pentru viza de SUA
Articolul următorGrindeanu nu știe mare lucru despre noul dosar al lui Dragnea, dar asigură că a fost în SUA pe banii PSD