Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență (două fapte) și folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru de foloase necuvenite, potrivit unui comunicat al DNA. Acesta a fost declarat „urmărit penal”, în luna ianuarie. În urmă cu patru ani, Liviu Dragnea, la acel moment președinte al Camerei Deputaților, a fost prezent la ceremoniile de instalare a lui Donald Trump la Casa Albă. În același dosar, procurorii l-au trimis în judecată și pe  Gheorghe Dimitrescu, fost consilier al lui Florin Iordache, la data faptei consilier parlamentar, pentru infracțiunea de cumpărare de influență, dar și trei oameni de afaceri, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de cumpărare de influență, respectiv de complicitate la cumpărarea de influență.

Trump i-a purtat ghinion lui Dragnea

Potrivit DNA, „în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în: asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare; asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză”, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, „influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat”, potrivit DNA.

În prezent, Liviu Dragnea este încarcerat, în 27 mai 2019, la penitenciarul Rahova, fiind condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Mini-victorie pentru Dragnea: Judecătoria S5 a decis că fostului lider PSD i-au fost încălcate drepturile

Articolul precedentGermania: Agenți de spionaj, recrutați de pe Instagram
Articolul următorPSD, nemulțumit de dezbaterea raportului MS