Sursa foto: Youtube

Astăzi, 17 aprilie, catolicii și protestanții din lumea întreagă sărbătoresc Învierea Domnului, prima sărbătoare pascală care se desfășoară fără restricții, după ce în urmă cu doi ani, ceremonia religioasă a fost restrânsă din cauza pandemiei de Covid-19.

Din nefericire, anul acesta, marea sărbătoare este umbrită de conflictul ruso-ucrainean ce durează de mai bine de 50 de zile. Paștele pe care îl celebrează astăzi credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.

Sâmbătă seara a avut loc, la Vatican, slujba de Înviere, Suveranul Pontif vorbind mulțimii adunate despre „ororurile războiului”. Alături de el s-a aflat și primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, ce a fost răpit de ruși, dar eliberat.

„Ne rugăm pentru voi și alături de voi în această seară”

 „În acest întuneric provocat de război, provocat de cruzime, cu toții ne rugăm. Ne rugăm pentru voi și alături de voi în această seară. Ne rugăm pentru toată suferința voastră. Putem doar să vă oferim apropierea noastră și rugăciunea noastră și să vă spunem să aveți curaj și că suntem alături de voi. Celebrăm cel mai important lucru: Hristos a Înviat!”, a spus Papa Francisc.

El și-a încheiat mesajul spunând în limba ucraineană „Hristos a Înviat.” Prelatul a participat la slujba de veghe, dar nu a prezidat-o din cauza unor problemel la picior ce l-au forțat să își reducă din activități, informează Digi24. Giovanni Battista Re l-a înlocuit pe Papa la conducerea slujbei, el fiind așezat în fața bazilicii, pe un scaun alb.

Și președintele României Klaus Iohannis a participat, sâmbătă seară, la slujba de Înviere de la Biserica Catolică din Piața Mare a Sibiului. Acesta  a fost însoțit de soția sa.

„Vă doresc tuturor sărbători fericite. Celor care în această zile sărbătoresc Învierea Domnului, le doresc sărbători pascale binecuvântate, iar celor care mâine vor sărbători Floriile, le urez Florii frumoase. Tuturor, liniște, pace, zile frumoase. Cred că trebuie să subliniez, vă doresc tuturor pace. Cred că este bine să ne rugăm pentru cei care, din păcate, suportă ororile războiului și încă așteaptă pace”, a spus președintele Iohannis înainte de slujbă.

Citește și: Papa: ”Lăsaţi armele jos. Opriți cruzimea. Să înceapă un armistiţiu de Paşte”

Articolul precedentSolidaritate cu poporul ucrainean. Un sat din Spania și-a schimbat numele în Ucraina
Articolul următorZelenski avertizează din nou: Putin ar putea folosi armele sale nucleare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.